Linkovi

Rice -  Američki plan sistema raketne odbrane u Evropi stabilizirajući faktor


Američka državna tajnica Condoleeza Rice je izjavila da će američki plan o izgradnji sistema raketne odbrane u Evropi biti stabilizirajući faktor pružanjem pomoći da se zaštiti od potencijalnih prijetnji Irana. Plan je razljutio Rusiju i uzrokovao zabrinutost u Evropi.

Prilog Lete Hong Fincher.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice je rekla da će američki plan o novom sistemu raketne odbrane u Evropi pomoći zaštiti od budućih prijetnji, kao što su moguće, rakete lansirane iz Irana.

Živimo u svijetu u kojem se suočavamo s manjim nuklearnim prijetnjama, manjim potencijalnim rekatnim prijetnjama, od, na primjer, Irana. I u takvom svijetu, ograničena raketna odbrana koja se može suočiti s takvim malim prijetnjama je u velikoj mjeri stabilizirajući, a ne destabilizirajući aktor, rekla je gospođa Rice.

Ona je jučer u Washingtonu o pitanju raketnog sistema razgovarala s ministrima vanjskih poslova EU. Ona je također rekla da su Sjedinjene države održale više diskusija s Rusijom o pitanju planiranog odbrambenog sistema. Tim planom bi se presretači raketa postavili u Poljskoj, i radarska baza u Češkoj republici.

Mi se i dalje konsultiramo s Rusijom. Ali shvatanje, da je ovo na neki način usmjereno ka Rusiji, se jednostavno ne zasniva na činjenicama, rekla je Condoleeza Rice.

Rusija se protivi raketnom sistemu--predjsendik Vladimir Putin kaže da bi to predstavljalo prijetnju ruskoj sigurnosti. Američki plan je također doveo do nelagodnosti u Evropi. Francuska je izrazila sumnju u učinkovitost sistema.

Njemačka je izrazila zabrinutost da bi to moglo dovesti do nove utrke u naoružanju. Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier je, nakon jučerašnjeg susreta s gospođom Rice, rekao da bi Sjedinjene države trebale proširiti svoje razgovore s Evropom.

Njemačka, koja trenutno predsjedava EU, ima razumljivo interes da stavovi evropskih zemalja budu u harmoniji, rekao je gospodin Steinmeier, koji je nastojao umanjiti bilo kakve razlike između Njemačke i Sjedinjenih država vezano za pitanje raketne odbrane. On je rekao da se potreba Amerike da se zaštiti od mogućih prijetnji treba poštovati.

XS
SM
MD
LG