Linkovi

Najveći putnički avion na svijetu sletio na američko tlo


Izvršni direktor aerodroma John Kennedy, Anthony Sorris izjavio nakon slijetanja aviona A 380, koji može primiti 550 putnika, da taj prvi let predstavlja i početak nove ere zračnog saobraćaja na tom aerodromu.

Avion tipa A 380 je do sada najveći izgrađeni avion za prevoz putnika. Može primiti 550 putnika, potrošnja goriva je vrlo ekonomična, primijenjena su najmodernija tehničko-tehnološka rješenja do kojih su došli stručnjaci Airbusa.

To su osnovne karakteristike aviona koji je u ponedjeljak veče prvi put sletio na američko tlo, na njujorški aerodrom John Kennedy, gdje je bio i novinar Glasa Amerike Kane Farabaugh.

Na nebu gotovo bez oblaka ogromni A 380, spuštajući se prema pisti, mogao se vidjeti i na udaljenosti od 15-ak kilometara. Uz jake mjere sigurnosti, slijetanje aviona pratile su brojne televizijske ekipe.

Nakon relativno tihog slijetanja, glavni pilot Juergen Raps je pilotiranje avionom A 380 uporedio sa vožnjom italijanskih sportskih automobila: Avion ove veličine i težine neko može uporediti sa vožnjom velikog autobusa ili ogromnog kamiona. eđutim, poređenje sa vožnjom Ferarija je mnogo adekvatnije. Na zadate komande avion reagira vrlo brzo, letjeti se može vrlo precizno, let je takođe vrlo stabilan. Zaista, lijepo je letjeti ovim avionom.

Izvršni direktor aerodroma John Kennedy, Anthony Sorris izjavio je nakon slijetanja aviona da ovaj prvi let predstavlja i početak nove ere zračnog saobraćaja na tom aerodromu. New York se nada da bi mogao imati određene ne-male ekonomske koristi, nakon ulaganja na desetine miliona dolara u prilagođavanje pisti i kompletnog aerodroma za slijetanje aviona tipa A 380.

Gospodin Sorris o tome kaže: U prvoj godini letenja avionima A 380 mi se nadamo povećanju prometa i usluga vrijednim više od 80 miliona dolara. Više hiljada novouposlenih radnika zarađivaće ukupno 30 i više miliona dolara.

I evropski konzorcij Airbus, sada u povelikim teškoćama, se nada da bi proizvodnjom i prodajom aviona A 380, čija je izgradnja kasnila dvije godine, mogao ostvariti dobar finasijski rezultat. Prema sadašnjim predviđanjima profit bi mogao dostići 6 milijardi dolara.

Slijetanje prvog aviona A 380 na njujorški, te drugog na aerodrom u Los Angelesu, trebali bi popraviti negativan utisak izazvan kašnjenjem izgradnje aviona tog tipa.

XS
SM
MD
LG