Linkovi

Sjeverna Koreja odbila da sudjeluje u danas zakazanim razgovorima


Diplomate u Pekingu navode da su planirani šestostrani razgovori o nuklearnom pitanju koji su bili zakazani za danas otkazani jer je Sjeverna Koreja odbila da sudjeluje.

Glasnogovornik japanske delegacije je za Glas Amerike izjavio da je Sjeverna Koreja saopćila da će bojkotirati razgovore dok ne potvrdi da je 25 miliona dolara u njenim fondovima, zamrznutim u banci u Makau, prebačeno na račun u Kini.

Zvaničnici američkog ministarstva financija su jučer izjavili da će fondovi biti odmrznuti i prebačeni na račun u Pekingu nakon što je Pjongjang obećao da će se novac koristiti u humanitarne svrhe.

Zvaničnici Makaua su također jučer rekli da će fondove poslati u Peking, i da bi to moglo trajati nekoliko dana. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova je rekao da se Peking još uvijek nada da će sve stranke primijeniti sporazum postignut prošlog mjeseca.

Sporazumom se Sjeverna Koreja poziva da zatvori svoj glavni nuklearni reaktor u Yongbyonu u roku od 60 dana, u zamjenu za energetsku pomoć i diplomatske olakšice.

XS
SM
MD
LG