Linkovi

Rusija negira da je obavijestila Iran da mu neće isporučiti nuklearno gorivo


Rusija negira pisanje New York Timesa da je Moskva Iranu uputila ultimatum na njegov nuklearni program.

New York Times navodi da je Rusija obavijestila Iran da neće isporučiti gorivo za gotovo završenu iransku nuklearnu elektranu Bushehr ukoliko Teheran ne suspendira svoje aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

Medjutim, ruski ambasador u UN-u, Vitaly Churkin, je rekao da nije tačno da je Rusija uputila ultimatum Iranu. Churkin kaže da Rusija ne povezuje pitanje goriva za nuklearnu elektranu koja se gradi u Bushehru, na jugu Irana sa pitanjem sankcija na iranski nuklearni program.

Zamjenik iranskog glavnog pregovarača oko nuklearnog programa te zemlje, Ali Hosseini, je takodjer negirao pisanje New York Timesa.

Ranije ovog mjeseca, Rusija je saopćila da odgađa isporuku nuklearnog goriva Iranu jer Teheran nije ponudio isplatu na vrijeme. Iranski zvaničnici poriču takve optužbe.

U odvojenom razvoju događaja, Južna Afrika je jučer dala prijedlog kojim bi se oslabio nacrt rezolucije UN-a čiji je cilj nametanje dodatnih sankcija na Iran zbog njegovog nuklearnog programa. Južna Afrika ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti UN.

Predstavnici Njemačke i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Rusija i Kina - složile su se oko nacrta rezolucije prošle sedmice.

Predloženom Rezolucijom se povećavaju kazne nametnute krajem prošle godine nakon što je Iran odbio da obustavi obogaćaivanje uranijuma koji može biti korišten za nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG