Linkovi

Ministri vanjskih poslova EU u Washingtonu


Američka državna tajnica, Condoleezza Rice, se danas, u Washingtonu, sastala s visokim zvaničnicima zemalja Evropske Unije. U današnjim razgovorima su sudjelovali njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, šef za vanjsku politiku Unije Javier Solana, i komesar za vanjske poslove Unije, Benita Ferrero Waldner.Njemačka inače trenutno predsjedava Unijom.

Gospodja Rice je novimarima kazala da se govorilo naširoko o izraelsko-palestinskom pitanju, Libanu, Iraku, Afghanistanu, Darfuru i Kosovu.Ona je dodala da su izražene nade da će Vijeće SIgurnosti uskoro djelovati po pitanju iranskog nuklearnog pitanja, ali je dodala da se medjunarodna zajednica nada da i u Iranu ima neko s kim se može pregovarati.Vijeće Sigurnosti UN-a trenutno raspravlja o nastavku uvodjenja sankcija protiv Teherana zbog odbijanja da se obustave nuklearne aktivnosti. Državni sekretar Rice je takodjer kazala da su Sjedinjene Države održale mnogo puta razgovore s Rusijom ook prijedloga rasporedjivanja američkog obrambenog protu-raketnom sistema u Češkoj i Poljskoj.

Ovi su današnji razgovori obavljeni dijelom i kao priprema za samit, 30. aprila u Washigntonu. State department u isto vrijeme organizira poslovni forum o trans-atlantskoj suradnji o energetskim tehnologijama, kojem će se obratiti državni sekretar Rice i njemački ministar Steinmeier.

XS
SM
MD
LG