Linkovi

Bush - Borba u Iraku je teška, ali je pobjeda moguća


Govoreći u povodu četvrte godišnjice rata u Iraku, predsjednik Bush je danas rekao da borba teška, ali je pobjeda moguća.

U kratkom obraćanju javnosti iz Bijele kuće, Bush je pozvao Kongres da usvoji interventni budžet za ratne operacije u Iraku i Afganistanu, bez restrikcija i odugovlačenja.

Predsjednik Bush je više puta odbio da odredi vrijeme povlačenja američkih vojnika iz Iraka, ali Zastupnički dom Kongresa, u kojem su sada demokrati u većini, nastoji da zakonu intevrentnog budžeta za rat doda odluku o povlačenju američkih vojnika iz Iraka do septembra 2008. godine. Takav prijedlog je sa dva glasa razlike propao u Senatu.

Ranije jutros, predsjednik Bush se susreo sa svojim timom za Nacionalnu sigurnost i putem video linka razgovarao sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

Ministar odbrane Sjedinjenih Država, Robert Gates je rekao da je isuviše rano da bi se moglo reći da li dodatni američki vojnici pomažu suzbijanje nasilja u Iraku. On je rekao da je u cijelini zadovoljan načinom na koji djeluju iračke snage nakon dolaska novih 25 hiljada američkih vojnika u tu zemlju.

U nedjelju, najmanje hiljadu ljudi je u New Yorku demonstriralo protiv rata. Anti-ratne demonstracije su održane i u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG