Linkovi

Oly Rehn pozvao političke lidere u BiH da se uozbilje


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić informirao je komesara Evropske unije za proširenje Oly-a Rehn-a o trenutnoj situaciji u zemlji i zastojima u reformama koje su od interesa za građane BiH i koje je Brisel očekivao od BiH.

- Žao mi je što danas javnosti BiH i Briselu nismo mogli poslati poruku da smo posao uspješno završili i parafirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je Špirić nakon sastanka s Rehnom, kojem je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Špirić je kazao kako želi da vjeruje da su unutarnje podjele i neiskrenost u zemlji samo za trenutak nadvladale želju građana da se napravi prvi ozbiljniji korak ka EU.

Naveo je da je zamolio komesara Rehna da Brisel zadrži pažnju za BiH i obećao, koliko sutra, vraćanje stvaranju bazičnog konzensuza vezanog za reformu policije i Ustava kako bi se 2007. parafirao Sporazum i kako ovu godinu "ne bi pojeli komarci".

- Pozivam sve institucije vlasti u zemlji i lidere političkih partija da budu posvećeni dijalogu i traženju rješenja koje je u interesu prije svega građana ove zemlje, rekao je Špirić.

Kazao je kako je obećao komesaru Rehnu da će veoma brzo informirati Brisel da li su napravljeni željeni koraci, prije svega u vezi s reformom policije.

- Ono što mogu da obećam jest da ću kao predsjedavajući Vijeća ministara stvarati atmosferu u kojoj ćemo izaći iz shizofrene političke situacije, stvarajući prostora za dijalog i kompromis koji je u interesu svih nas koji živimo u BiH, poručio je Špirić.

Komesar Rehn je ranije u obraćanju Parlamentu BiH rekao da je izvještaj Direkcije za reformu policije dobra osnova za postizanje dogovora u skladu s evropskim principima. Upitan da li će ovaj izvještaj staviti na dnevni red Vijeća ministara, predsjedavajući Špirić je kazao da bi najbolje bilo postići bazični kompromis kako bi se olakšao rad institucijama.

- Vijeće ministara neće štedjeti snagu, ali to nije dovoljno za uspjeh tog procesa, kazao je Špirić.

Komesar Rehn je izjavio da je na ovom sastanku još jednom naglasio da EU podržava evropsku perspektivu BiH.

Naveo je kako je jučer parafirao SAA sa Crnom Gorom, što je veliki pomak za tu zemlju, te je pozvao sve političke lidere u BiH da se uozbilje i nađu rješenje za stvari koje odvajaju BiH od Sporazuma i istog takvog pomaka, misleći pritom prije svega na reformu policije.

Rehn je rekao da mu je drago čuti da gotovo svi politički lideri u BiH imaju stav da je budućnost BiH u EU, ali je ukazao na paradoks koji je teško razumjeti, a to je da se u isto vrijeme verbalno podržava evropska perspektiva, dok se apsolutno jasni prioriteti za napredak stavljaju na niže mjesto. To ga navodi na zaključak da treba više gledati šta ljudi rade, a ne šta govore.

- Kao prijatelj BiH ne mogu prikriti frustraciju, ali se nadam da ću ponovo doći uskoro i parafirati Sporazum, rekao je Rehn.

Upitan da li će se EU više angažirati na reformi policije, odnosno dalje razraditi tri evropska principa, Rehn je kazao da su oni jasni i da predstavljaju okvir za strukturu policije.

U tom okviru, političke vođe se mogu dogovoriti i popuniti ga određenim detaljima te omogućiti napredak BiH. Istovremeno, nema potrebe da se loptica prebacuje na Brisel.

- Nije na EU da bude spefična u principima, nego na političkim liderima u BiH da postignu dogovor, kazao je Rehn.

Odgađanje potpisivanja SAA uzrokovat će još veći zaostatak BiH za zemljama regiona, posebno što neće moći da se takmiči u privlačenju stranih investicija koje sada idu u zemlje s jasnim pravnim okvirima, kao što su Bugarska ili Rumunija.

- Možemo čekati unedogled, ali je u interesu BiH da se to uradi što prije. Građani mogu samo izgubiti, upozorio je Rehn.

XS
SM
MD
LG