Linkovi

Plan demokrata o skorom  povlačenju američkih vojnika iz Iraka nije prošao u Senatu


Plan Demokratske partije da povuče američke vojnike iz Iraka, nakon što je jučer prošao u odgovarajućem Komitetu Zastupničkog doma Kongresa, krajem istog dana je poražen u Senatu. Tim planom se zahtijeva da američki vojnici napuste Irak prije septembra iduće godine. Plan je trebao biti dio novog zakona o finansiranju rata kojim se traži više od 95 milijardi dolara za rat u Iraku i Afganistanu.

JOE BIDEN, D-DELAWARE, SENATOR:Gospodine predsjedniče vi nas vodite u provaliju, rekao je senator Joe Biden.

Demokrati su, u četvrtak u oba doma Kongresa osporili politiku predsjednika Busha u Iraku, dobivši potvrdu u Zastupničkom domu za povlačenje američkih vojnika iz Iraka prije isteka sljedeće godine, ali nisu uspjeli u Senatu.

Za plan je glasalo 48, a protiv 50 senatora.

Demokrati su željeli da plan bude dio zakona o izdvajanju 124 milijarde dolara za finansiranje rata. Republikanski senator, Mitch McConnell kaže da bi takva mjera bila kobna za Irak i amerikancima predvodjeni rat u toj zemlji.

MITCH MCCONNELL, SENATOR R-KENTUCKY: To je poruka koju čekaju naši neprijatelji. Osama Bin Laden i njegovi sljedbenici su često ponavljali da Sjedinjene Države nemaju strpljenja za dugu borbu protiv terorista.

Medjutim, senator demokrata, Joe Biden je insistirao na tome da zakon nije ni osporavanje ni volja za borbom.

JOE BIDEN, senator D-DELAWARE: Umoran sam od priča o hrabrosti. Jedinu hrabrost koja je evidentna u ovoj zemlji pokazuju oni na bojnom polju, koji bivaju ranjavani i koji ginu.

U ranijoj raspravi je republikanski senator John McCain, ključni zagovornik rata, optužio demokrate da potkopavaju napore vojnih zapovjendika na terenu. Ovaj predsjednički kandidat tvrdi da bi povlačenje američkih vojnika iz Iraka donjelo više štete nego koristi.

JOHN MCCAIN, SENATOR R-ARIZONA: Nemate pojma koliko bi sve moglo biti gore. Nemate pojma, kaže Mccain.

Medjutim, demokrati, medju kojima senator Ted Kennedy, kažu da će nastaviti okupljati Amerikance kako bi uvjerili predsjednika da okonča rat.

EDWARD KENNEDY, SENATOR D-MASSACHUSETTS: Previše je roditelja koji su sahranili djecu, previše je djece ostalo bez oca ili majke, kaže Kennedy.

Čak prije glasanja u Senatu, predsjednik Bush je obećao da će staviti veto na, kako je rekao, bilo kakav pokušaj otežavanja zapovjednicima na terenu.

XS
SM
MD
LG