Linkovi

Koridor 5 C bliže realizaciji


Danas je u Briselu prvi put zvanično i cjelovito predstavljen projekat auto-puta kroz BiH, "koridora Pet C" koji bi spajao Šamac, a dalje i Budimpeštu, sa lukom Ploče u Hrvatskoj, čineći dio šire, evropske putne mreže. Evropska strana je visoko ocijenila značaj projekta, kao i ozbiljnost njegove prezentacije, što nije uvijek slučaj sa bh nastupom prema Briselu.

Predstavnici Evropske komisije i medjunarodnih financijskih institucija su danas imali priliku da se uvjere u ozbiljnost bh nastupa i želje da se konačno prvi pravi atu-put u BiH iz snova preseli u javnost. Vidjeli su pregršt planova, skica, elaborata, što ih je uvjerilo da projekat ima budućnost i opravdanje.

Direktor Direktorata za energiju i transport Evropske komisije, Edgar Thielmann: "Mislim da je ovaj sastanak bio važan ne samo za BiH, već i za njene susjede, a i za nas je riječ o veoma važnom koridoru za državu ali i spajajući je sa susjedima, Hrvatskom i Madjarskom. Imali smo, uz prisustvo medjunarodnih finansijskih institucija, dobre razgovore, gdje je BiH načinila značajan progres, uvjeravajući nas da ovaj projekat ima budućnost".

BH strana je danas čula i ono što je već znala- skromne kreditne mogućnosti znače da medjunarodne monetarne instucije neće moći u cjelosti pokriti kreditiranje projekta- dio novca će se morati tražiti iz privatnih izvora.

Prvi korak je učinjen- predstoje sada detalji i finansijska konstrukcija - uz sav vjetar u ledja evropske strane i podršku medjunarodnih finansijskih institucija, gosti iz Sarajeva, znajući dobro da, u našem slučaju, često korak naprijed poblači dva koraka nazad, predvidjaju još dobar niz godina, pominje se i 2020-ta, do trenutka kada će široka auto-cesta uvesti BiH u mrežu modernih evropskih putnih komunikacija.

Prva zvanična, kompletna prezentacija projekta koridora C5 evropskim zvaničnicima i predstavnicima medjunarodnih finansijskih institucija protekla je, prema uvjerenju obje strane, iznimno dobro- predstavnici Evropske komisije su pozdravili temeljitost kojom je radjen projekat, tražeći od Sarajeva da sada finalizira pripreme - sačini tendere, konstrukciju finansiranja, pokrene široku promotivnu kampanju izgradnje puta koji će imati bh ali i evropsku dimenziju.

XS
SM
MD
LG