Linkovi

NASA na internet donosi Antartik u boji


NASA je na Internet postavilja detaljnu mapu Antartika i milioni korisnika će biti u prilici da vide Južni Pol u boji, u slikama visoke rezolucije. Istraživači NASA-e i Američkog instituta za geološka istraživanja sastavljaju mozaik od slika koje su prikupili američki sateliti što će postati najdetaljnija, ikada do sada napravljena mapa smrznutog krajolika oko Južnog Pola. To je jedan od mnogih zajedničkih projekata istraživanja i proučavanja koje su proveli experti iz više od 100 zemalja.

Antartik je jedno od naodbojnijih mjesta na Zemlji. Naučnici sada znaju da klimatske promjene tamo utiču na cijelu planetu. U okviru Medjunarodne polarne godine, NASA, uz pomoć nekoliko drugih naučnih organizacija taj ledeni kontinent donosi na Internet.

Robert Bindschadler je šef tog naučnog projekta.

SOT Robert Bindschadler - NASA
Turisti su spremni da plate desetine hiljada dolara da dodju na brod koji ih dovede da vide samo mali dio Antartika. Na ovaj način oni će, u prividnom smislu, biti u stanju da odaberu bilo koju tačku Antartika i vide kako zaista izgleda.

NASA raspolaže sa oko 8 hiljada slika Antartika. Više od hiljadu slika sa najnovijeg agencijskog satelita LANDSAT-7 su sastavljene u mozaik, stvarajući najdetaljniju, ikada napravljenu mapu visoke rezolucije tog zaledjenog kontinenta.

SOT Robert Bindschadler - NASA
Želim da ljudi dobiju osjećaj kao da su došli na Antartik, želimo im pokazati šta bi vidjeli ako bi bili te sreće da tamo dodju, kaže Bindschadler.

NASA je prikupila milione sateluitskih snimaka Zemlje od kako je počeo LANDSAT program prije 30 godina.

SOT Robert Bindschadler - NASA
LANDSAT snimci Zemlje su priličito poznati. Postoje LANDSAT mozaici svih drugih kontinenata osim Antartika.

Biće različitih verzija u boji koje će javnosti biti dostupne na Internetu.

SOT Robert Bindschadler - NASA
To omogućava istinski pogled u boji Antartika, u rezoluciji dovoljno visokoj da se mogu vidjeti dijelovi koji zanimaju naučnike - planine, glečeri, ledene površine...to je uistinu izvanredan način da se ljudima pokaže kako Antartik izgleda.

NASA je već postavila prve slike na Internet, a cijelovita interaktivna mapa bi trebala biti završena u nekoliko narednih mjeseci.

Evo i adrese na kojima to možete vidjeti na svojim kompjuterima:

http://www.nasa.gov/vision/earth/lookingatearth/landsat_antarctica.html

http://www.nasa.gov/mission_pages/IPY/main/index.html

http://imsdemo.cr.usgs.gov/website/antarctica/

XS
SM
MD
LG