Linkovi

Calderon - Sjedinjene Države imaju kapiatal a Mexico radnike


Predsjednik Bush je obećao meksičkom predsjedniku da će učiniti sve što može kako bi u Kongresu Sjedinjenih Država, koji je oko tog pitanja duboko podjeljen, podstaknuo reformu imigracijskih zakona.

Bush se na to obavezao meksičkom predsjedniku Felipe Calderonu na početku današnjeg susreta u meksičkom gradu Merida na poluotoku Ycatan, u okviru dvodnevne posjete američkog predsjednika Mexiku.

U govoru prije sastanka, gospodin Calderon je primjetio da su Sjedinjene Države bogate u kapitalu, a Mexico u radnoj snazi.

On je rekao da je to mnoge iz Mexica odvelo na rad u Sjedinjene Države, ostavljajući neke meksičke gradove gotovo pustim.

Američki predsjednik želi imigracijeske reforme uz pojačanu kontrolu granice, ali gospodin Calderon ističe da obje zemlje trebaju unapredjenu meksičku ekonomiju, kako bi umanjili potrebu meksičkih gradjana da traže posao u Sjedinjenim Državama.

Odnosi izmedju dvije zemlje su zahladnjeli nakon što je predsjednik Bush podpisao zakon o podizanju hiljadu i 100 kilometara ograde na granici sa Mexicom kako bi se spriječila ilegalna imigracija u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG