Linkovi

Demokrati traže istragu odpuštanja američkih federalnih tužitelja


Američki ministar pravosudja Alberto Gonzales kaže da prihvata odgovornost za propuste u vezi nedavnog odpuštanja osam federalnih tužitelja, ali da neće podnijeti ostavku. Gonzales je u centru političke bure oko kontroverznog odpuštanja tužitelja, za koje demokrati tvrde da je iz političkih razloga.

Demokratski senator Charles Schumer je pozvao na ostavku ministra Gonzalesa.

Na današnjoj pres konferenciji u Washingtonu, Gonzales je rekao da je njegov šef kabineta bio umješan u ocjenjivanje rada tužitelja. Njegov šef kabineta, Kyle Sampson je već podnio ostavku. Gonzales kaže da nikada nije vidio dokumentaciju i da nikada nisu razgovarali o odpuštanju tužitelja. Medjutim, on je rekao da podržava odluku Ministarstva o odpuštanju osam tuižitelja.

Članovi Zastupničkog doma Kongresa i Senatski komitet za pravosudje žele ispitati Gonzalesa, glavnog političkog savjetnika predsjednika Busha, Carla Rove-a, i druge zvaničnike administracije o njihovoj ulozi u odpuštanju tužitelja.

Schumer kaže da su zvaničnici Bijele kuće na visokom nivou bili duboko umješani u odluku da se prošlog decembra odpuste federalni tužitelji, od kojih su neki kritizirali republikanske članove Kongresa.

Glasnogovornik Bijele kuće je branio odpuštanje tužitelja ističući da je ono bilo savršeno odgovarajuće i u okviru diskrecijskog prava administracije.

Američke tužitelje na period od četiri godine obično imenuju predsjednik na preporuku državnih političkih lidera.

Demokratska senatorka Dianne Feinstein kaže da je ministar Gonzales senatskom komitetu za pravosudje prvo rekao da su tužitelji odpušteni zbog slabog rada, ali nakon što je ona istraživala našla je da su ocjene za njihov rad bile veoma dobre.

XS
SM
MD
LG