Linkovi

Malkić - Najavljeno iseljenje Srebreničana prolongirano


Načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić potvrdio je da je najavljeno iseljenje Srebreničana prolongirano nakon jučerašnjeg sastanka te da se razmatarju mogućnosti posebnog statusa za Srebrenicu.

Kada je riječ o konkretnom rješenju, Malkić nije mogao precizirati koji bi to bio status, ali smatra da je distrikt najpovoljniji model za Srebrenicu.

Eventualno iseljenje Bošnjaka, povratnika iz njihovog grada ne bi bio cilj nego posljedica, zaključuje Malkić.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling razgovaraće sa visokim zvaničnicima međunarodne zajednice o zaključcima sa jučerašnjeg sastanka u Srebrenici prije nego što zauzme konačan stav o tome, rekao je portparol OHR-a Oleg Milišić.

"Za sada nema reagovanja, ali može se uskoro očekivati izjava o tom pitanju", rekao je Milišić.

Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo je najoštriji protest vladama zapadnih zemalja zbog njihovog ignoriranja žrtava srebreničkog genocida.

Preživjele žrtve genocida pozvale su predstavnike svih zemalja koje imaju svoje ambasadore u BiH na sastanak u Srebrenicu radi razmatranja mogućnosti o dodjeli specijalnog statusa općini Srebrenica. "Nalazimo sramnim nedolazak ambasadora zapadnih zemalja koje su očigledno kapitulirale pod pritiskom premijera Republike Srpske Milorada Dodika", istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

XS
SM
MD
LG