Linkovi

Srebrenica treba imati status distrikta


U zaključcima današnjeg sastanka u Srebrenici, predstavnici institucija vlasti BiH i političkih stranaka, ocjenjuju da teritorij općine Srebrenica treba imati status distrikta, te da se kao takav izuzme iz nadležnosti institucija RS i stavi pod jurisdikciju organa BiH.

Učesnici sastanka očekuju da Skupština Općine Srebrenica održi vanrednu sjednicu na kojoj bi donijela Rezoluciju o specijalnom statusu općine Srebrenica, kao i da zastupnici političkih stranaka na svim nivoima, preduzmu sve potrebne aktivnostri radi provođenja ovih zaključaka.

«Tražimo od međunarodne zajednice i domaćih vlasti da preduzmu sve mjere i aktivnosti da ne dođe do ponovnog egzodusa građana Srebrenice- U suprotnom, smatrat ćemo i h odgovornim“ stoji u današnjim zaključcima. Učesnici sastanka izrazil isu žaljenje zbog izostanka pozvanih predstavnika diplomatskog kora zapadnih zemalja, i osuđuju nedolazak i javno iznesene prijetnje premijera RS, Milorada Dodika, upućene žrtvama genocida.

Također,m utvrđen je termin novog sastanka,u istom sazivu, i na istom mjestu, za trideset dana. Na tom bi se sastanku analiziralo provođenje usvojenih zaključaka. Također, upućen je apel Inicijativnom odboru za kolektivno iseljenje povratnika, da te aktivnosti prolongiraju do novog sastanka u Srebrenici.

Sastanku su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, predsjednik Parlamenta BiH Beriz Belkić, predsjednici SDA i SDP Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija, ambasadori Turske, Saudijske Arabije, Irana, Palestine i Libije, te predstavnici međunarodne zajednice u BiH i Islamske Zajednice.

XS
SM
MD
LG