Linkovi

Iz Republike Srpske: Sastanak u Srebrenici je kršenje Daytona


Današnji sastanak u Srebrenici predstavlja flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava Republike Srpske a rukovodstvo ovog entiteta će u narednom periodu preduzeti konkretne mjere protiv svih onih koji potpiruju mržnju i pokušavaju ignorisati odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu. Izjavio je ovo danas predsjednik Republike Srpske, Milan Jelić povodom sastanka u Srebrenici kome nije prisustvao niko od srpskih zvaničnika iz ovog entiteta.

«Nije to začuđujuće kada su u pitanju lokalne zajednice. To je začuđujuće što dolazi od jednog dijela najrelevantnijih političkih ličnosti iz Federacije Bosne i Hercegovine. I sigurno je da ćemo razmisliti o retorici gospode Silajdžića i Tihića u posljednje vrijeme i tražićemo njihovo izvinjenje srpskom narodu za sve do sada što su izrekli.»

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić smatra da je danas zvanično pokrenuta inicijativa o posebnom statusu Srebrenice samo pokušaj političkih krugova iz Sarajeva radikalizacije prilika u B i H sa namjerom ustavog preuređenja države i ukidanja Republike Srpske.

«Inicijatori ove ideje o kolektivnom iseljavanju i najnovijim ustavno-pravnim promjenama se,uopšte, nisu ni obraćali institucijama Republike Srpske jer ih očito ne smatraju svojim institucijama. Neka gospoda iz Srebrenice shvate u kojem se ustavno-pravnom okviru nalaze i kada budu htjeli razgovarati sa predstavnicima Republike Srpske biće nam drago da razgovaramo.»

Slični su i stavovi premijera Republike Srpske,Milorada Dodika.

«Sve što je legalno nije problem da se podrži. Ako oni misle da treba da imaju poseban status postoji legalna procedura za promjenu Ustava a sve što bude izvan toga, izvan legalne procedure, naravno, da ćemo djelovati u skladu sa zakonom.»

Predsjedasvajući Predsjedništva B i H, Nebojša Radmanoić je skup u Srebrenici ocijenio kao pokušaj manipulacije žiteljima ove opštine.

Potpuno nevjerovatno izgleda da neko ad hok formirano udruženje sa potpuno čudnom idejom da se iseli ukupno stanovništvo pozove koga god hoće, od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i stranih diplomata pa naniže, i da polovina od njih dolaze. Tako se stvari ne mogu rješavati i ja mislim da se opet radi o manipulaciji građanima Srebrenice.»

Pojedini zvaničnici Republike Srpske su najavili da će uputiti i protest svim predstavnicima međunarodnezajednice koji su prisustvovali današnjem sastaku u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG