Linkovi

Halliburton seli u Ujedinjene Arapske Emirate


Američka kompanija Halliburton, na čijem se čelu prije nalazio sadašnji podpredsjednik Sjedinjenih Država, Dick Cheney, i koja je primila milijarde dolara od poreza američkih gradjana za poslove u Iraku, iznenada je saopćila da svoje sjedište premješta u Dubai. To je izazvalo iznenadjenje mnogih i ljutite reakcije Demokrata u Kongresu.

Bez mnogo fanfara, Halliburton je saopćio da sjedište kompanije premješta iz Houstona u Texasu, u Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Direktor Halliburtona, Dave Leser je na konferenciji o energetici koja se održava u susjednom Bahreinu rekao:”porast naših poslova ovdje će donijeti balans ukupnom Halliburtonovom portfoliju”...

...Više balansa. i zahvaljujući povoljnijem oprezivanju, nadati se većem profitu. Prošle godine, Halliburton je ostvario profit od 2,3 milijarde dolara.

Senator Patrick Leahy je ovakav potez Halliburtona nazvao najgorom vrstom korporacijske pohlepe.

Ovo je uvreda američkim vojnicima i poreskim obveznicima...dok u isto vrijeme Halliburton izbjegava američki porez, i siguran sam da neće prestati insistirati da svoj profit naplaćuju u tvrdoj američkoj valuti, kaže senator Leahy.

Naš posao je da pažljivo pratimo da li vlada radi efikasno, kaže kongresmen demokrata Henry Waxman, koji predsjedava Kongresnim komitetom za nadgledanje rada vlade. Demokrati su oštro kritikovali Halliburton, kojeg je nekada vodio podpredsjednik Dick Cheney, kada je od vlade dobio posao u Iraku vrijedan 25,7 milijardi dolara. Kompanija je kritikovana da vojnicima daje pokvarenu hranu, zatrovanu vodu iz rijeke Eufrat i nedovoljno brine o zaštiti uposlenika.

Uz to, prošlog mjeseca je, glavni inspekor fondova za Irak našao da je Halliburton prekomjerno naplatio vladi 2,7 milijardi dolara, što iz Halliburtona još uvijek osporavaju.

XS
SM
MD
LG