Linkovi

SAD spremne da o Iraku razgovaraju sa Iranom i Sirijom


Visoki američki diplomata je izjavio da su Sjedinjene Države spremne da o svojim zabrinutostima u Iraku direktno razgovaraju sa predstavnicima Irana i Sirije na konferenciji u Bagdadu u subotu, 10. marta.

Ambasador David Satterfield je prije polaska na konferenciju u Irak, na kojoj će biti zvaničnici zemalja iračkih susjeda i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Sjedinjenih Država, Francuske, Britanije, Rusije i Kine).

Satterfield je rekao da će se učesnici konferencije fokusirati na iznalaženje puteva koji bi omogućili stabiliniji i sigurniji Irak.

Sjedinjene Države su zabrinute da oružje napravljeno u Iranu koriste pobunjenici u Iraku u napadima na američke vojnike. Washington takodjer želi da Sirijaa zaustavi prelazak stranih boraca preko njene granice sa Irakom.

U medjuvremenu, visoki iranski zvaničnik je izjavio da je trenutno najveći problem u Iraku prisustvo američkih snaga.

Alaeddin Boroujerdi - šef Komisije Medžlisa za Nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku je rekao da je Teheran skeptičan u pogledu djelovanja Amerikanaca u Iraku.

Sjedinjene Države sa Iranom nemaju diplomatske odnose od 1979, dok su odnosi sa Sirijom dosta hladni.

Satterfield i američki ambasador u Iraku Zalmay Khalilzad predvode američku delegaciju na Konferenciji u Bagdadu. Satterfield je ključni savjetnik za Irak državne tajnice Condoleezza-e Rice.

Nakon Bagdadske očekuje se u aprilu nova konferencija na ministarskom nivou, koja bi uključila i gospodju Rice i ministre vanjskih poslova Irana i Sirije.

XS
SM
MD
LG