Linkovi

Bill Gates pozvao američki Kongres da više ulaže u budućnost zemlje


Osnivač Microsoft-a i njegov izvršni direktor Bill Gates je ove nedjelje podijelio svoju duboku zabrinutost zbog stanja američke poslovne konkurentnosti. Gospodin Gates je govorio pred odborom američkog Senata, koji je zadužen za pitanja poslovanja, rada i obrazovanja. Izvještaj novinara Glasa Amerike Seana Maroney-a.

Osnivač Microsofta, milijarder i filantrop Bill Gates je pozvao američku vladu da čim prije ukloni ograničavajuće kvote na visoko obrazovane strance koji dodju na rad u Ameriku. On je takodjer pozvao Kongres da uloži mnogo više u budućnost zemlje, kako u sferu obrazovanja tako i u tržište.

Bill Gates, osnivač Microsofta:
Kada pomislim na stanje američke konkurentnosti, moja su osjećanja mješavina ponosa i velike brige. Isuviše često, izgleda, smo zadovoljni tek da uživamo u plodovima onoga što s uložile i postigle prošle generacije.

Gospodin Gates kaže da Sjedinjene Države imaju medju razvijenim zemljama najnižu stopu srednjoškolskih diplomaca. On je naveo riječi iz jednog istraživanja gdje stoji da oko 30 posto učenika ne završi srednju školu na vrijeme. Gates dodaje da se uposlivači često žale da mladi sa završenom srednjom školom nemaju ni osnovno znanje potrebno za posao.

Bill Gates, osnovač Microsofta:
Sjedinjene Države ne mogu održati svoje vodjstvo u svjetskoj ekonomiji osim ako nam se radna snaga ne bude sastojala od ljudi koji imaju znanje i vještinu da pokreću inovacije.

Gospodin Gates takodjer navodi da su američka djeca 4-tog osnovne na vrhu na medjunarodnim natjecanjima u svijetu znanosti, ali do vremena kada stignu do osmog razreda, sve su više u polju osrednjih. A do 4-tog srednje, američki djaci padaju na dno ljestvice u industrjski razvijenim zemljama.

Bill Gates kaže da američka imigraciona politika odbija one najblistavije mlade umove, i to kada su Americi najviše potrebni. Trenutna imigraciona politika je, napominje Gates, stara i ne odgovara današnjici - dozvoljava samo 65 hiljada viza godišnje za stručno obrazovane ljude.

Bill Gates, osnivač Microsofta:
Danas živimo u drugačijim ekonomskim uvjetima i jednostavno nema logike savršeno obrazovanim stručnim osobama - od kojih su mnogi završili škole u Americi - da nisu dobrodošli.

Vrijeme čekanja na zelenu kartu je do pet godina, a i duže za naučnike i inženjere iz za regrutiranje stručnjaka ključne zemlje: Kine i Indije. Ograničenja na federalne fondove, dodaje Gates, takodjer obeshrabruje strane stručnjake koji žele raditi u Sjedinjenim Državama.

Bill Gates, osnivač Microsofta:
Dok druge zemlje i regioni, na primjer Kina i Evropska Unija, povećavaju javno ulaganje u istraživanja i razvoj, naši savezni fondovi opadaju.

Bill Gates je zaključio da Amerika ima priliku osigurati svoju konkurentnost i u budućnosti tako što će iznivelirati sve nivoe vlade i industrije, i obnoviti interes mladih u matematiku i egzaktne nauke.

XS
SM
MD
LG