Linkovi

Bush u Brazilu razgovarao o proizvodnji bio goriva


Predsjednik Bush i brazilski predsjednik Louis Inacio Lula da Silva su razgovarali o planovima da se započne s ozbiljnom proizvodnjom bio-goriva. Dva su lidera o tome govorila tijekom susreta u Sao Paolu, u okviru posjete američkog predsjednika Latinskoj Americi. Dva su predsjednika takodjer potpisala dogovor o tome da se proširi proizvodnja ethanola na bazi šećerne trske, u Centralnoj Americi i na Karibima.

Amerika i Brazil proizvode oko 75 posto ukupne proizvodnje ethanola u svijetu, a Brazil je ujedno i najveći izvodjač ovog goriva.

Očekuje se da dvojica predsjednika takodjer razgovaraju o zastalim pregovorima oko ugovora o globalnoj trgovini.

Američki predsjednik je u Sao Paolo stigao jučer, a dočekalo ga je više od 6 hiljada prosvjednika. Demonstracije su se nekoliko puta okrenule i u nasilje, nakon što su prosvjednici počeli bacati kamenje. Policija je odgovorila suzavcem i palicama. Jučer je bilo prosvjeda i u Kolumbiji, pred posjet američkog predsjednika.

Bijela kuća je saopćila da je razlog posjeta gospodina Busha Latinskoj Americi - dobra volja, kako bi osvjetlio problem siromaštva u ovom dijelu svijeta. Medjutim, kritičari kažu da je cilj posjeta da se uspostvai ravnoteža u odnosu na sve veći utjecaj venecuelanskog lidera Huga Chaveza- zakletog neprijatelja Georga Busha - u Latinskoj Americi.

XS
SM
MD
LG