Linkovi

Rusija kritikuje izvještaj američkog State Departmenta


Rusija je zvanično uputila kritike na najnoviji izvještaj američkog State Departmenta, za kojeg kažu da je neobjektivan, konfrontirajući i namijenjen protežiranju američkih interesa.

U danas objavljenom pismenom saopštenju rusko Ministarstvo vanjskih poslova optužuje Sjedinjene Države za dvostruke standarde i iskrivljavanje aktuelnih situacija u nastojanju da stvore osnovu za negativne zaključke.

Rusija je, navodi se u saopštenju, u više navrata američkim zvaničnicima objasnila realno stanje, ali to Washington uporno ignorira.

Rusija kritizira Sjedinjene Države i zbog njihove politike prema Iraku i Afghanistanu, kao i zbog pritvornog centra za teroriste u Guantanamo-u.

U američkom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima u svijetu, primijećeno je opadanje ljudskih prava u Rusiji tokom protekle godine, dok je predsjednik Putin, kako se navodi, centralizirao svoju moć.

Direktno su spomenuta ograničenja nametnuta ne-vladinim organizacijama u Rusiji, naručena ubistva reformatora i novinara i široko rašireno kršenje ljudskih prava u Chechnyji.

XS
SM
MD
LG