Linkovi

Pretakanje žitarica u automobilske rezervoare


Tokom ovonedjeljne posjete Brazilu američki predsjednik Bush razgovaraće sa svojim brazilskim kolegom Luisom Inaciom Lulom da Silvom, izmedju ostalog i o etanolu. Brazil je prva zemlja u svijetu koja se gotovo potpuno oslobodila zavisnosti od nafte, prešavši na ovo novo, čistije gorivo.

U Aziji, Evropi, pa i u Sjedinjenim Državama, sve više hranjivih biljaka koristi se kao izvor goriva - od kukuruza i nekih žitarica dobija se etanol, a od palminog ulja i drugih biljaka, takozvani biodizel. Naučnici širom svijeta proširuju istraživanja o pretvaranju drugih biljaka i poljoprivrednih otpadaka u tečna goriva. Ali šta to sve znači za zemlje u razvoju?

Lester Brown, istraživač u Institutu za politiku planete Zemlje: Ovo ogromno pretakanje žitarica u automobilske rezervoare podići će cijenu hrane u čitavom svijetu.

Joachim von Braun, direktor Istraživačkog instituta za medjunarodnu politiku ishrane kaže da se to već dogadja i da bi cijene hrane mogle da budu još veće: Cjene žitarica za proizvodnju kruha mogle bi da porastu 30 do 50 odsto, a mahunarki i uljarica čak za 60 do 80 odsto. Istovremeno, milijardu i po ljudi živi od jednog dolara dnevno, od čega polovinu ide na hranu. Ako cijene skoče za 50 do 80 odsto jasno je da će u svijetu biti više gladnih.

Medjutim, von Braun smatra da bi razvoj industrije biogoriva mogao biti od pomoći za treći svijet. Lester Brown se slaže ali upozorava:
Mislim da će se pojaviti mogućnosti za sitne farmere da gaje uljarice za proizvodnju biodizela i da žive od toga, ali ne vjerujem da će to biti spas za svijet u razvoju, jer većina tih zemalja i sada uvozi hranu.

James Morris, direktor Svjetskog programa hrane, pri UN, kaže da svijet može da proizvodi i biogorivo i da istovremeno ishranjuje gladne:
U Africi i Aziji ima na milione hektara na kojima može da se proizvodi hrana. Amerika, Kanada i Južna Amerika takodje mogu da budu produktivnije. Medjutim, sve ima svoju cijenu, pa treba da budemo spremni da pravedno platimo za sopstvenu energetsku nezavisnost i ne smijemo očekivati da tu cijenu snose gladni u svijetu.

Razgovori o etanolu koje će predsjednik Bush voditi u Brazilu poklapaju se sa inicijativom Ujedinjenih Naroda za podsticanje proizvodnje i korišćenja biogoriva u cijelom svijetu.

XS
SM
MD
LG