Linkovi

22 miliona djece u svijetu mladje od pet godina su predebeli


U svijetu je, prema sadašnjim procjenama 22 miliona djece mlađe od pet godina, upravo tako - mlađe od pet godina - je pretjerano teško, odnosno gojazno.

U nekim zemljama, prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, više od 30 procenata djece je debelo. Neka od njih tek što su prohodala. Osim brojnih zdravstvenih posljedica, istraživanja pokazuju da gojaznost u djetinjstvu kod djevojčica može dovesti do ranog puberteta, da se kod debelih desetogodišnjaka javla nenormalno visok nivo insulina.

O nekim načinima borbe protiv gojaznosti kod djece više u rubrici novinarke Glasa Amerike Carol Pearson.

Osmogodišnji Connor McCreaddie tri puta je teži od dječaka njegovog uzrasta.

Mnogi smatraju da je dozvoljavanje sinu da previše jede majčina nebriga, neka vrsta zlostavljanja. I predstavnici britanske nadležne službe postavili pitanje roditeljske odgvornosti i najavili mogućnost oduzimanja roditeljskih prava Connorovoj majci. Ipak, odustali su o oduzimanja malog Connora, dječak ostaje u porodici, a njegova majka sada postupa u skladu sa savjetima dijetetičara.

Slično malom Britancu, i gotovo dvostruko stariji, petnaestogodišnji Scott Almazon iz američke savezne države Wisconsin svakodnevno se bori sa vlastitom težinom.

Trebao bi izgubiti 70-ak i više kilograma, kaže Scott.

Slično mnogim porodicama, i Scottovi su rijetko zajedno za objedom. Stručnjaci kažu da je to najkraći put do gojaznosti.

SARA GABLE, Univerzitet Missouri:
Djeca u porodicama čiji svi članovi objeduju zajedno hrane se normalinije od djece koja neke od obroka jedu samostalno i neredovito. Mislim da su u pitanju društveni, emocionalni i porodični momenti vezani za zajedničke objede, da se tako stvaraju pravilnije navike prema jelu, da se ne jede prekomjerno što, samim tim, imaju odraza i na težinu.

Gospođa Gable je vodila istraživanje tokom kojeg je praćeno osam hiljada djevojčica i dječaka od predškolskog uzrasta do trećeg razreda osnovnih škola. Osim velikog značaja porodičnih objeda, dokazan je i veliki uticaj televizija na težinu djece.

SARA GABLE, Univerzitet Missouri:
Djeca sa viškom težine, sa višegodišnjim viškom težine, na osnovu informacija dobijenih od njihovih roditelja, bila su prosjeku 16 sati sedmično pred televizorom.

Istraživanjima je takođe utvrđeno da procentualno više gojazne djece živi u kvartovima koje njihovi roditelji ne smatraju bezbjednim. Zbog toga ta djeca su više u kući, odnosno fizički manje aktivni od vršnjaka normalne težine.

Problem povećanja broja debele i gojazne djece širom svijeta podstakao je vlade nekih zemalja da ograniče reklamiranje visokokalorične hrane. Naravno, i uzroci i posljedice gojaznosti su mnogo složeniji problem.

Prema ocjeni gospođe Sare Gable sa univerziteta Missouri, rješavanje problema prekomjerne težine traži nutrionističko obrazovanje roditelja, promjene radnog rasporeda kako bi porodica u večernjim satima bila na okupu, povećanje sigurnosti na ulicama, parkovima i dječijim igralištima zarad većeg izlaska mališana iz kuća.... Naravno, uz prvo i osnovno - zdraviju ishranu djece.

XS
SM
MD
LG