Linkovi

State department - Nagrada za hrabrost žene


U znak obilježavanja 8. marta, medjunarodnog dana žena, američki State Department je dodijelio nagrade za hrabrost 10 žena iz cijeloga svijeta. Deset žena iz svih dijelova svijeta dobitnice su Nagrade za hrabrost, su priznanja koje američki State Department od ove godine dodjeljuje ženama čija odlučnost i istrajnost uveliko doprinosi društvenim promjenama u zemljama u kojima žive.

Vlada Sjedinjenih Država je naveliko govorila o užasnom položaju žene pod vlašću Talibana u Afghanistanu. Sada administracija predsjednika Busha navodi upravo oslobadjanje žene u Afghanistanu kao jedan od dobitaka u ratu protiv Talibana. Od 2005-te naovamo, po novom afghanistanskom zakonu, jedno od 4 sjedišta u Narodnoj Skupštini Afghanistana je rezervirano za žene.

U medjuvremenu je američki State Department odlučio započeti dodjelu nove nagrade nazvane Nagrada za hrabrost žene, a upravo su dvije dobitnice Afghanistanke.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice:
Ove žene su pioniri borbe u polju politike i prava, obrazovanja i ljudskih prava. U Afghanistanu, poslovne žene, naučnice, novinarke...

Medju deset žena dobitnica su profesorica iz Indonezije, novinarka iz Latvije, ljekarka iz Saudijske Arabije, političarka s Maldiva, borac za ljudska prava iz Argentine, te jedna naučnica i jedna političarka iz Iraka. Od preostale tri, jedna je iz Zimbabwea - afričke zemlje gdje žene prosvjeduju zbog onoga što grupa Human Rights Watch naziva sve gorom društvenom, ekonomskom i situacijom s ljudskim pravima.

Jennifer Louise Williams iz Zimbabwea je nagardu uručila Paula Dobriansky,pomoćnica američkog državnog sekretara:

Paula Dobriansky, pomoćnik američkog državnog sekretara:
Gospodja Williams je bila izvrgnuta hapšenjima, maltretiranju i fizičkom zlostavljanju.

Dvije Afganistanke su nagarde dobile zbog njihova nastojanja da se žene zaštite od nasilja. Jedna od njih, Aziza Siddiqui putuje cijelim Afghanistanom kako bi žene podučavala o njihovim pravima:

Aziza Siddiqui, Afghanistan:
Ova nagrada ne znači da je naš rad gotov, da možemo prestati s borbom. Nakon ovog odlazimo kući i nastavljamo obrazovati afganske žene o njihovim pravima.

Državni sekretar, Condoleezza Rice kaže da demokracija nije moguća ako žene nemaju jednaku moć u društvu: Nećemo prihvatiti da se djevojčice i žene prodaju u moderno ropstvo. Nećemo dozvoliti da se djevojčicama nijeka obrazovanje. Nećemo prihvatiti takozvana ubojstva iz časti, a učinit ćemo sve da stanemo u kraj prisiljavanju djevojčica u brak.

State Department planira ovu nagradu dodijelivati svake godine ženama koje se bilo gdje u svijetu bore za bolji status žene.

XS
SM
MD
LG