Linkovi

Kralj Abdulah: Palestinsko pitanje je osnovni svjetski problem


Jordanski kralj Abdulah se danas obratio oba doma američkog kongresa i zatražio snažno američko vodjstvo u Srednje-istočnom mirovnom procesu.

Kralj Abdulah je rekao da je osnovni problem Srednjeg istoka kao i cijelog svijeta palestinsko pitanje. On je pozvao Sjedinjene Države da rade na stvaranju snažne i održive palestinske države, kako bi izraelci i palestinci mogli živjeti u miru.

Kralj Abdulah je rekao da protekli period od 40 godina započinjanja i prekidanja mirovnog procesa predstavlja gorku zaostavštinu i razočarenje. On je rekao da Sjedinjene Države moraju igrati istorijsku ulogu, dodajući da je rezultat potreban ne u jednoj godini ili pet godina, nego ove godine.

Kralj je američkim zakonodavcima rekao da cilj mora biti mir u kojem će svi biti dobitnici. On je rekao da bi održiv mir uključio Izrael kao dio srednjeistočnog susjedstva koje se proteže od obala Atlantskog okeana preko Mediterana do obala Indijskog okeana.

Kralj Abdulah je rekao da dok su Amerika i ostali svijet zabrinuti oko situacije u Iraku, izvor regionalnih podjela ostaje uskraćivanje pravde i mira za Palestince.

XS
SM
MD
LG