Linkovi

Dodik – Ništa se u ovoj zemlji više neće desiti na teret prava i ovlaštenja Republike Srpske


Nakon objavljivanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, čiju sadržinu pojedini krugovi iz Federacije osporavaju i iskrivljuju, došlo je do potpunog negiranja i nipodaštavanja Republike Srpske. Istovremeno se nastoji da se reforma policijskih struktura i promjena Ustava BiH nametnu kao svršen čin kojim se ukida policija Republike Srpske a potom i Republika Srpska. Saopštio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Milan Jelić predstavljajući zajedničku izjavu koju su potpisali najviši zvaničnici ovog entiteta.

«Ni po presudi ni po međunarodnom ni po domaćem pravu za ratne zločine se ne može utvrđivati kolektivna odgovornost nikoga a ni srpskog naroda i Republike Srpske. Za zločine moraju odgovarati pojedinci pred sudom u Hagu ili sudovima u Bosni i Hercegovini. U ime Republike Srpske još jednom odbacujemo kao zlonamjerne i štetne sve pokušaje da se nametne kolektivna krivica i na tako iskrivljenoj slici izazove nasilna i radikalna promjena ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine na štetu Republike Srpske i njenih građana.»

I premijer Republike Srpske, Milorad Dodik je oštro osudio pokušaje negiranja ovog entiteta.

«Ništa se u ovoj zemlji više neće desiti na teret prava i ovlaštenja Republike Srpske svidilo se to kome ili ne i domaćim i onim inim koji se ovdje nalaze. Prema tome, ova izjava pokazuje našu opredjeljenost, pokazuje naše jedinstvo, nije samo sadržaj u tome nego i činjenica da najodgovorniji izabrani funkcioneri stoje iza ovakve izjave i da ovakva izjava, ovaj dokument, daje jasnu poruku naših namjera. Ne sporimo Bosnu i Hercegovinu, ne sporimo potrebu da zajedo radimo ali sporimo da nas neko stalno želi kolektivno ocrniti i napraviti odgovornim za nešto za šta nismo odgovorni.»

Danas predstavljenu zajedničku izjavu, pored predsjednika i premijera Republike Srpske, Milana Jelića i Milorada Dodika potpisali su i predsjednik Narodne skupštine, Igor Radojičić, predsjedvajući Predsjedništva i Savjeta ministara B i H, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić te prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine B i H, Milorad Živković.

XS
SM
MD
LG