Linkovi

Izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima


Američki državni sekretar Condoleeza Rice danas je objavila Izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima za 2006. godinu, u kojem se genocid u Darfuru izdvaja kao najtžunija činjenica kada se govori o realnosti ljudskih prava.

Tim izvještajem se krivica za genocid stavlja na sudansku vladu i od vlade podžranu miliciju Janjaweed - za masovna ubijanja civila, za korištenje silovanja kao oružja rata i za sistematsko mučenje.

State Department takodje izdvaja Irak i Afghanistan u kojima su, zbog nesigurnosti zbog unutrašnjih i pograničnih sukoba, opasno ugrožena ljudska prava i demokratski napredak.

Od ostalih primjera izdvojeni su i Rusija i Kina, prva zbog sve veće centralizacije izvršne vlasti i ograniavanja rada medija. Kina je izdvojena zbog sve većeg broja sudskih kažnjavanja i hapšenja političkih i vjerskih aktivista, kao i novinara.

Američki izvještaj navodi da su Bugarska, Hrvatska i Srbija, generalno govoreći, prošle godine poštivale ljudska prava. Medjutim, u izvještaju se spominju pojedinačni slučajevi kršenja ljudskih prava koja su u Bugarskoj i Hrvatskoj počinili policija i pravosudni organi. Kršenjem ljudskih prava se smatra i odbijanje Beograda da suradjuje sa Haškim tribunalom i preda mu Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG