Linkovi

Leteći automobil


Kompanija pod imenom Urban Aeronautics je proizvela prototip letećeg automobila. Čelnici Urban Aeronautics-a kažu da će ovi automobili jednog dana potpuno eliminisati problem gustog saobraćaja.

Je li vam teško naći parking? To nikada neće biti slučaj ni sa jednim od ovih letećih automobila, možete ih naručiti za šest miliona, kaže osnivač Aeronauticsa, Rafi Yoeli, ali ne očekujete isporuku u skorije vrijeme.

Rafi Yoeli, osnivač Urban Aeronautcs-a:
Svrha ovih automobila je uglavnom spasilačka, dakle više kao spasilačka vozila za vojsku i policiju, vatrogasce, hitnu pomoć i sl. a manje za privatnu upotrebu. To je ograničeno tržište. Ministarstvo domovinske sigurnosti će biti veliko tržište, ali opet samo nekoliko hiljada komada. A onda će doći do slijedeće revolucije ovog proizvoda, možda 30 - 40 godina kasnije kada ćemo moći cijenu proizvoda smanjiti kako bi bila dostupna individualnom korisniku.

Yoeli je prvo konstruisao letjelicu pod imenom Hummingbird ili Kolibri. Od tada je razvio dva prototipa svoje letjelice, jedan koji se zove X-Hawk, i manju verziju pod imenom Mule. Oni su u stvari sličniji helikopteru nego automobilu.

Dr. Rafi Yoeli:
Ovo je helikopter, osim što mu je gornji rotor zamijenjen sa dva manja rotora koji su unutar prtljažnika. To se naravno očituje sa većom potrošnjom goriva i smanjenom nosivosti letjelice, ali mimo toga, ovo je helikopter kao bilo koji drugi.

X-Hawk vertikalno uzlijeće, a njegovi konstruktori kažu da u zraku može ostati oko dva sata, podići se na visinu od 3600 metara i dostići brzinu od 250 kilometara na sat. Zbog rotore koji se nalaze unutar tijela aviona, X-Hawk se može bolje približiti meti, što je bolje za manevre u urbanim i zakrčenim terenima.

Kada se dogodi požar, ne samo da X-Hawk može stići za kraće vrijeme na lice mjesta, njime se mogu izvoditi i operacije spašavanja, na primjer žrtva se može izvući direktno kroz prozor.

Cijene su još uvijek neizvjesne. Procjenjuje se da manja verzija, model zvani Mule, može da košta od 1, 5 miliona dolara, pa do šest miliona dolara za veće vojne modele.

Iz Urban Aeronautics-a kažu da se može očekivati da ćemo X-Hawks vidjeti na tržištu, kao i na aerodromima, za osam godina.

XS
SM
MD
LG