Linkovi

Milorad Dodik obecao milione maraka za obnovu Srebrenice


Bošnjaci koji su se u vratili u Srebrenicu prijete masovnim egzodusom ukoliko im se ne garantuje spacijalni status unutar Republike Srrpske.

nekoliko bošnjačkih predstavnika u vlasti se pozivaju na odluku Medjunarodnog suda pravde, kojom se masakr nad osam hiljada Muslimana u Srebrenici, 1995. godine, smatra genocidom. Bošnjački lideri su napisali peticiju koju su potpisali mnogi stanovnici Srebrenice, a kojom za Srebrenicu traži neutralan status sličan distriktu Brčko. Premijer Republike srpske, Milorad Dodik je stanovnike Srebrenice pozvao da ignorišu, kako je rekao političke manipulacije, i obećao finansijsku pomoć onima koji ostanu u Srebrenici. On je u tom smsilu danas u Banjaluci rekao da će entitetska Vlada u Srebrenicu uložiti nekoliko desetina miliona maraka te da će u ovoj opštini biti zvanično osnovan Institut za istraživanje genocida.Iz Banje Luke javlja Dragan Stegić:

Vlada Republike Srpske ne prihvata osude koje dolaze iz Federacije o kolektivnoj odgovornosti u ovom entitetu za zločin genocida u Srebrenici iako ne osporava odluku Međunarodnog suda pravde o ocjeni tog zločina.Izjavio je ovo danas u Banjaluci,premijer Republike Srpske,Milorad Dodik naglašavajući da će entitetska Vlada za nekoliko dana konkretnim potezima i zvanično reagovati na presudu iz Haga.

«I već ovih dana radimo jedan projekat i program kojim će Vlada Republike Srpske Narodnoj skupštini predložiti jednu deklaraciju vezano za tako nešto,predložiti formiranje Instituta za izučavanje genocida koji će biti smješten u samoj Srebrenici.»

Dodik je ujedno,demantovao da je u Srebrenici došlo do pogoršanja bezbjedosne i ekonomske situacije povratnika reagujući na najave iseljavanja više stotina Bošnjaka iz ove opštine.

«Apsolutno demantujem bilo kakvo pogoršanje ili bilo šta što je učinjeno loše prema povratnicima i u Srebrenici i bilo gdje.Ovo samo može biti ispolitizovana priča koja treba da izvrši dodatan pritisak na samu Republiku Srpsku.»

Milorad Dodik je najavio da će u opštinu Srebrenica biti uloženo nekoliko desetina miliona maraka sredstava za realizaciju više programa,ujedno poručujući da će entitetske vlasti obezbjediti sprovođenje zakona Republike Srpske u ovoj opštini.

XS
SM
MD
LG