Linkovi

Institut za izučavanje genocida u Srebrenici


Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik najavio je danas u Banjaluci da će entitetska Vlada u Srebrenicu uložiti nekoliko desetina miliona maraka te da će u ovoj opštini biti zvanično osnovan Institut za istraživanje genocida. Dodik je politizacijom ocijenio najave iseljavanja više stotina Bošnjaka iz Srebrenice.

Vlada Republike Srpske ne prihvata osude koje dolaze iz Federacije o kolektivnoj odgovornosti u ovom entitetu za zločin genocida u Srebrenici iako ne osporava odluku Međunarodnog suda pravde o ocjeni tog zločina. Izjavio je ovo danas u Banjaluci premijer Republike Srpske, Milorad Dodik naglašavajući da će entitetska Vlada za nekoliko dana konkretnim potezima i zvanično reagovati na presudu iz Haga.

«I već ovih dana radimo jedan projekat i program kojim će Vlada Republike Srpske Narodnoj skupštini predložiti jednu deklaraciju vezano za tako nešto, predložiti formiranje Instituta za izučavanje genocida koji će biti smješten u samoj Srebrenici.»

Dodik je demantovao da je u Srebrenici došlo do pogoršanja bezbjedosne i ekonomske situacije povratnika reagujući na najave iseljavanja više stotina Bošnjaka iz ove opštine.

«Apsolutno demantujem bilo kakvo pogoršanje ili bilo šta što je učinjeno loše prema povratnicima i u Srebrenici i bilo gdje.Ovo samo može biti ispolitizovana priča koja treba da izvrši dodatan pritisak na samu Republiku Srpsku.»

Milorad Dodik je najavio da će u opštinu Srebrenica biti uloženo nekoliko desetina miliona maraka sredstava za realizaciju više programa, ujedno poručujući da će entitetske vlasti obezbjediti sprovođenje zakona Republike Srpske u ovoj opštini.

XS
SM
MD
LG