Linkovi

Šta elektronske naprave čini popularnim?


Prošle godine su najsavremeniji mobilni telefoni bili pri vrhu liste omiljene elektronike. Prodato je 127 miliona telefona. Najveći dio eletronskih proizvoda namijenjeni su muškom tržištu, iako su žene te koje u većini slučajeva donase konačnu odluku o kupovini. Eksperti elektronskog tržišta kažu da se najviše pažnje obraća na elektronske sprave koje lijepo izgledaju, a manje na njihove tehničke mogućnosti. Više o tome, Mill Arcega.

Kad su u pitanje najpopularnije spravice, na ovoj listi se nalaze razni predmeti, od roštilja na daljinski upaljač, do MP3 Playera, LCD okvira za slike, opreme za kampovanje visoke tehnologije. Ali Matt Swanson, poslovni analitičar Uderužeja portošača elektronske robe, kaže najpopularnije naprave za muškarce pružaju mnogo više od samog hardvera.

Matt Swanson:
Elektronska roba uopšte, je vrlo popularan trend, ali cijela industrija svoj fokus udaljava sa samo hardvera, na više konvencionalne proizvode kji ujedinjuju softver i hardver, sadržaj proizvoda, i uslugu, dakle, na kraju dobijete jedan paket aranžman koji vam pruža cjelokupno iskustvo.

Darren Gold, vlasnik prodavnice elektronike kaže da je Apple-ov muzički i video player dobar primjer ove strategije.

Darren Gold:
Medju priključcima za I-Pod su: radio, zvučnici, slušalice, futrole koje se slažu sa vašom garderobom. Toliko toga ima za I-Pod, čak i kareoke....Možete i mikrofon priključiti na I-Pod. To je najpopularnija stvar u 2007. godini.

U posljednja tri mjeseca 2006. godine je prodato 21. milion iPod-a, što je za 50% više nego prošle godine. Ključ uspjeha za nove sprave je njihov vanjski izgled.

Matt Swanson:
Predmeti postaju sve elegantniji, od plasma televizora visoke rezolucije pa do malenih MP3 playera. Postoji tendencija da su proizvodi jednostavnih elegantnih linija.

Slijedeće trend su aparati koji podržavaju odredjeni životni stil, rashladjivači koju flašu vina mogu rashladiti za tri minute, elektronski aparati za masažu sa regulisanom temperaturom, mašine za tjelesnu vježbu koje simuliraju surfanje.

Eric Bowen je manager Brookstone-a u Californii: Ovo je mašina koja simulira surfanje. Ona ojačava mišiće, i pošto simulira surfanje, vježbate svoje stomačne i mišiće bedara, i u stvari sve mišiće donjeg dijela tijela.

Nevjerovatno ali istinito, prodavci kažu da žene vode glavnu riječ u kupovini elektronskih naprava, istraživanje pokazuje da žene utječu na 57% odluka o kupovini elektronskih naprava.

XS
SM
MD
LG