Linkovi

Koalicijske snage u Iraku ubile trojicu i privele 16 osumnjičenih terorista


Američka vojska saopštava da su u današnjim operacijama u Iraku kolicione snage ubile trojicu, i privele 16 osumnjičenih terorista. Dalje se navodi da su operacije izvedene južno od Bagdada, za cilj imale hapšenje članova Al-Qaide.

U odvojenom dogadjajnju ekspolozija automobila bombe u Faludži je ubila pet ljudi koji su bili u svadbenoj povorci jednog iračkog policajca. U Bagdadu je od bombe pored puta stradala jedna osoba.

U saopštenju američke vojske se navodi da su američke i iračke trupe u ponedjeljak ubile deset, a privele 5 pobunjenika u provinciji Diyala, sjeveroistočno od Bagdada. Medju predmetima nadjenim tokom ove operacije su: 50 minobacačkih granata, granata za ručne bacače, materijali za pravljenje bombi, i eksplozivi.

U operacijama izvedenim u ponedjeljak i utorak u Bakubi, navodi američka vojska, pronadjene su automobilske bombe, TNT, propan, i drugi materijali za pravljenje bombi. Takodje je pronadjen i cijeli minobacački sistem kao i bestrzajno oružje i 150 redenika.

U medjuvremenu je zamjenik iračkog premijera Barham Salih rekao da je u interesu iračkih susjeda i medjunarodne zajednice da pomognu u stabilizaciji Iraka. U intervjuu za Glas Amerike na kurdskom jeziku, Salih je rekao da je cilj Konferencije koja će se sljedeće sedmice održati u Bagdadu stvaranje regionalne i medjunarodne podrške naporima stabiliziacije i političke tranzicije u Iraku. Na konferenciji zakazanoj za 10 mart će učestvovati predstavnici zemalja iračkih susjeda, medju kojima Irana i Sirije, te pet stalnih članica Vijeća sigurnosti: Britanaaije, Kine, Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG