Linkovi

Senator McCain najavio kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Država


Američki republikanski senator, John Mc Cain, je izjavio da će formalno objaviti svoju kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Drava početkom aprila, nakon njegovog puta u Irak.

Senator iz Arizone je svoju namjeru da se kandidira za predsjednika Sjedinjenih Država objavio gostujući u kasno-večernjoj humorističkoj, vrlo popularnoj emisiji TV mreže CBS "Late Show with David Letterman".

Time će se senator McCain pridruižti bivšem gradonačelniku New Yorka, Rudolphu Guillianiju, i bivšem guverneru savezne države Massachussetts Mitt-u Romney-u koji se su takodjer kandidivali za nominaciju u okviru republikanske stranke.

70-godišnji McCain je bivši ratni zarobljenik u Vijetnamu, bio je zarobljen 5 godina. Utrku za nominaciju je izgubio dvije hiljadite od predsjednika Busha.

McCain je dugo smatran vodećim kandidatom za nominaciju Republikanske stranke, ali nedavni rezultati istraživanja raspoloženja birača kojeg je su sproveli ABC News i Washington Post je pokazalo da je on daleko iza Giulianija u omjeru 44 naprema 21 posto.

McCain je mdju ključnim senatorima koji podržavaju plan predsjednika Busha da u Irak pošalje dodatnih 21 hiljadu vojnika, kako bi suzbio sektaško nasilje.

XS
SM
MD
LG