Linkovi

Pad vrijednosti dionica na svjetskim berzama


Rekordni pad vrijednosti dionica u Kini zajedno sa neohrabrujućim ekonomskim vijestima u Sjedinjenim Državama uzrokovao je jučer najveći pad vrijednosti dionica na američkoj berzi u posljednjih 4 godine. Danas se tržište dionica u Americi oporavlja, dok je na evropskim berzama do kraja dana zabilježen dodatni pad.

Na svjetskim berzama, jučer su vrijednost dionica naglo počele opadati. Razlog, zabrinutost investitora zbog usporenijeg rasta kineske i američke ekonomije. Glavni pokazatelji kretanja vrijednosti dionica na američkoj berzi pokazuju pad 3 do 4 posto, što je u trenu odnjelo ovogodišnji porast.

Neposredno prije toga pale su dionice u Kini za blizu 9 posto, što je najveći pad u posljednjoj deceniji. Mnogi analitičari misle da je to izazvalo lančanu reakciju. Jedan od njih, Alec Young objašnjava:

Alec Young, strategista Standard and Poor` s: Tržište to nije očekivalo, tako da uvijek imate veću reakciju na tržištu kada ono nešto ne predvidi.

Užurbanost prodaje dionica u Kini prouzrokovana je sumnjama da bi kineska vlada mogla podići kamatne stope kako bi usporila ekonomski rast.

Kina je glavani pokretač ekonomskog porasta u svijetu, time što pravi najvećio dio proizvoda na svjetskom tgržištu i guta najveći dio sirovina. U Evropi, rudnici koji se oslanjaju na kineske zahtijeve u metalnoj industriji su u velikim gubicima. Rastuće tržište u Latinskoj Americi je, takodjer, pogodjeno. I Američko i Kinesko tržište je isprepleteno.

Young objašnjava da bi Kina mogla nametnuti nova ograničenja.

Alec Young, strategista Standard and Poor` s: Mislim da postoji zabrinutost da će ekonosmki rast u Kini biti usporen novim ograničenjima, i da to može imati negativan odraz na svjestku ekonomiju.

Ovdje je zabrinutost povećana nakon što je vlada saopćila da američka ekonomija raste sporije od očekivanja. U ponedjeljak je, bivši direktor Fedarlnih rezervi, Alen Greenspan rekao da bi američka ekonomija mogla utonuti u recesiju do kraja ove godine, a danas investori pažljivo prate da li će se, svjedočeći pred Kongresom, sa tim složiti sadašnji direktor Ben Bernanke.

XS
SM
MD
LG