Linkovi

Taliban tvrdi da je cilj napada bio podpredsjednik Dick Cheney


Potpredsjednik Sjedinjenih država Dick Cheney je na sigirnom i nije povrijeđen nakon samoubilačkog bomabaškog napada ispred glavne američke vojne baze u Bagramu. Prema saopštenju iz talebanskih izvora cilj napada bomabaša-samoubice bio je upravo gospodin Chaney. Detaljnije u izvještaju dopisnika Glasa Amerike Benjamina Sanda.

Baza Bagram nalazi se oko 60 kilometara istočno od Kabula, glavnog grada Afganistana. U snažnoj eksploziji neposredno pred glavnim ulazom u bazu poginuli su najmanje jedan američki i južnokorejski vojnik iz sastava međunarodnih snaga, a povrijeđeno više od 25 osoba, većinom Afganistanaca. Broj ubijenih, kako se procjenjuje na osnovu izjava osoba zatečenih na mjestu eksplozije mogao bi biti i veći.
Narednik Richard Simonson je, neposredno nakon eksplozije, rekao:

Simonson:
Medicinsko osoblje naše baze preuzelo je zbrinjavanje svih povrijeđenih. Nikakvih posljedica po sigurnost američkog potpredsjednika, gospodina Cheneya nije bilo. Istraga o ovom napadu je u toku.

Gospodin Cheney je iz baze Bagram helikopterom odletio za Kabul oko dva sata kasnije gdje je imao zakazan susret sa afganistanskim predsjednokom Hamidom Karzaiem.
Telebanske snage su u saopštenju koje je uslijedilo vrlo brzo nakon samoubilačkog napada preuzele odgovornost. Prema tom saopštenju potpredsjednik Sjedinjenih država Dick Chaney bio je meta napada. Talebanski odmetnici najavili su inače, da će ova 20007. godina za međunarodne vojne snage raspoređene u Afganistanu biti najkrvavija godina nakon razbijanja talebanskog režima 2001. godine.

XS
SM
MD
LG