Linkovi

Srbija nije odgovorna za genocid u BiH


Lada Stipić-Niseteo

U Srebrenici se dogodio genocid, no za njega nije odgovorna država Srbija; odgovornost Beograda je što nije uhitio počinitelje, izvijestila je za Glas Amerike na Hrvatskom Lada Stipić – Niseteo o jutrošnjoj presudi Međunarodnog suda.

U Srebrenici se zaista dogodio genocid, ali Srbija, kao država, nije odgovorna za njega, rezime je trosatnog čitanja presude 15-članog sudskog Vijeća Međunarodnog suda u Haagu. No, Srbija je povrijedila obavezu temeljenu na UN-ovoj Konvenciji za sprečavanje i kažnjavanje zločina genocida, jer nije poduzela sve što je mogla da genocid spriječi, te nije izručila Mladića Haagu.

Sud je naložio Beogradu da odmah poduzme korake kako bi se poravnao s člankom II i III Konvencije transferom optuženih kaznenom sudu. Suci su presudili da Srbija ne treba platiti novčanu nadoknadu žrtvama genocida ali je primjeren čin izručenje optuženih.

Vijeću je trebala gotovo godina dana za konačnu odluku; 13 od 15 sudaca ocijenilo je da se tužba BiH i podastrijeti dokazi ne uklapaju u odrednice Konvencije o genocidu, inače skrojene 1948. godine kako bi se spriječio holokaust, te se odgovornost države i njezinog vodstva, prema presudi, ograničava samo na propuštenu priliku da na vrijeme zaustave vojsku bosanskih Srba. Iako nema dokaza da je Beograd bio informiran da je genocid neizbježan, teško je vjerovati da nije bio svjestan tog rizika, ističe se obrazloženje presude.

I Međunarodni je sud upozorio na informacije da se Mladić krije na teritoriju tužene države, kao i da tamošnje vlasti nisu učinile ništa konkretno da mu uđu u trag. Ovaj dio presude ne spada pod Konvenciju o genocidu.

U slučaju da država ne izvrši nalog suda o punoj suradnji s Tribunalom za ratne zločine, on se može obratiti Vijeću sigurnosti UN-a.

XS
SM
MD
LG