Linkovi

Medjunarodni kvartet u Berlinu


Najviši diplomati Evropske Unije, Rusije, UN-a i Sjedinjenih Država - tzv Medjunarodni kvartet - su se danas sastali u Berlinu kako bi razgovarali o načinima da se oživi srednjeistočni mirovni proces. Ovaj je sastanak uslijedio nakon što se državni sekretar Condoleezza Rice sastala u Jerusalemu s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, i izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

Govoreći za medije prije današnjeg berlinskog sastanka, gospodja Rice je još jednom naglasila da buduća palestinska država mora udovoljiti obaveznim medjunarodnim zahtjevima, kao što je priznavanje Izraela i obustava nasilja. Gospodja Rice je tom prilikom podsjetila da dogovor o podjeli vlasti na palestinskim teritorijama izmedju Hamasa i Fataha, nema stavku o priznavanju Izraela, niti odbijanju nasilja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je kazao prije ovog sastanka da se nada da će Medjunardoni kvartet podržati novu palestinku vladu i ukinuti embargo na pomoć Palestinskoj ovlasti, koji je nametnut dolaskom Hamasa na vlast.

XS
SM
MD
LG