Linkovi

Jet Blue Airways – Povelja o pravima putnika


Nakon šest dana prekida letova, i sati i sati koje su putnici proveli na pisti zatvoreni u avione uzaludno čekajući da polete, američka avio kompanija Jet Blue Airways od danas ponovo leti na svim letovima i nastoji popraviti oštećenu reputaciju. U tom smislu kompanija je donjela Povelju o pravima putnika. Predstavnici kompanije kažu da je više od 100 hiljada putnika bilo pogodjeno obustavljanjem blizu hiljadu i sto letova zbog snježnog nevremena prošle srijede i da je to kompaniju koštalo oko 30 miliona dolara.

Iz kompanije kažu da znaju gdje su im propusti, da će uložiti novac da to poprave i obećavaju da se nešto slično više neće dešavati.

Ako se desi biće posljedica, kaže direktor Dave Neeleman.

Te posljedice su izložene u danas predstavljenoj Povelji o pravima putnika, kojima se obećava novčana nadoknada za njihove nevolje. Pod jedan, ako na pisti čekajući uzljetanje provedete tri do četiri sata, dobićete putnički ček na 100 dolara, a za više od 4 sata besplatnu povratnu kartu. Pored toga, predvidjene su nadoknade za kašnjenje letova. Od sat do dva, 25 dolara, za kašnjenje izmedju 2 i 4 sata 50 dolara, a preko 6 sati besplatna povratna karta. Ovo obećanje je bez presedana. Ali, kako avio-prijevoznik sa jeftinim kartama može to obećati?

John Nance, analitičar avioprijevoza:
Ukoliko budu letove održavali u zadanim limitima, onda nema troškovaa, i to nije skupo, ali ako to budu češće probijali onda vjerovatno neće opstati na tržištu.

Hoće li sada i drugi avio-prijevoznici sljediti njihov primjer. Expreti kažu da je to malo vjerovatno.

John Nance, analitičar avioprijevoza:
To nije njihov problem, zašto bi onda obećavali da će platiti? Mnoge kompanije to neće uraditi jer smatraju da im to ne treba, oni će tiho primiti tu lekciju i nastojati je inkorporirati.

Medjutim, lekcija nije uvijek naučena. Prije 8 godina hiljade putnika je bilo zarobljeno na letovima kompanije Northwest u Detoritu. Kompanija je obećala razljućenim članovima američkog Kongresa da će raditi bolje. Ali, ovog decembra, puitnici su ponovo zaglavili u Austinu, i ponovo prošle sedmice.

Darryl Jenkins, avio-savjetnik:
Za JetBlue, ovo je bila katastrofa koja se mogla očekivati jer kompanija nije imala rezervno rješenje za tako veliki zastoj u saobraćaju i morala je to platiti.

Štetama zbog poništenih letova i u budućnosti obećanom isplatom putnicima ukoliko se to ponovo desi.

XS
SM
MD
LG