Linkovi

Nova neuspješna potraga za Radovanom KaradžićemPripadnici evropskih policijskih snaga (EUFOR) i NATO-a okončali su pretres kuće i automobila u vlasništvu Sonje i Saše Karadžića, započet jutros oko tri sata na Palama.

Predstavnik štaba NATO u Sarajevu, Derek Chappel, je rekao novinarima da je iz stanova sina i kćerke haškog optuženika Radovana Karadžića, uzet materijal čiji će se sadržaj analizirati.

D. CHAPPEL: Tokom 11 godina koliko je prošlo od završetka rata u Bosni i Hercegovini činjenica je da su najtraženiji optuženici za ratne zločine još uvijek na slobodi. Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunala i tokom prošlog tjedna je izrazila svoje razočarenje zbog toga. Snage NATO-a su na Palama noćas, odnosno rano jutros poduzele akciju pretresa stanova Sonje i Aleksandra Karadžić, kćerke i sina optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Učinili smo to jer vjerujemo da su njih dvoje dio mreže koja omogućava da Radovan Karadžić bude još uvijek na slobodi. Slične akcije poduzimali smo i ranije, činićemo to ponovo i ponovo, jer informacije koje imamo ukazuju na to da su Sonja i Aleksandar uključeni u tu mrežu. Potraga za Radovanom Karadžićem nije završena, ali će doći trenutak kada će i taj zadatak biti dovršen.

Pripadnici medjunarodnih snaga su sa sa Karadžićima obavili informativni razgovor koji je predstavnik ocjenio "korisnim". Najavio je i dalje akcije pretresa imovine osobama koje pomažu skrivanje optuženih za ratne zločine.

D. CHAPPEL: Većina komentara međunarodne zajednice o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću svodi se na konstataciju da nijedan od njih dvojice nije u Bosni i Hercegovini. Akcije štaba NATO saveza u Sarajevu ograničene su na isključivo na Bosnu i Hercegovinu. Ako su njih dvojica u nekoj drugoj državi, mi u Sarajevu i iz Sarajeva nismo u stanju učiniti mnogo više. U tom slučaju, to je već stvar međunarodne politike i diplomatije.

U akciji koja je protekla bez incidenata, učestvovalo je nekoliko desetina vojnika sa preko 20 vozila. Policija u Istočnom Sarajevu nije bila uključena u tu akciju.

Prošle sedmice je zamjenik visokog predstavnika u BIH Raffi Gregorian izjavio da porodica Radovana Karadžića dobija novac od njega i da je uključena u organizovanje njegove zaštite.

On je dodao da se treba zamrznuti imovina onima koji pomažu optužene za ratne zločine i podsetio da je zakon o tome usvojen marta 2006. godine.

Prema njegovom mišljenju, zamrzavanje imovine bi moglo biti "vrlo moćno sredstvo kojim bi se naveli da saradjuju s organima za primjenu zakona".

XS
SM
MD
LG