Linkovi

Douglas  McElhaney  - Još nismo došli do dogovora o policijskom sistemu u BiH


Predstavnici Republike Srpske su ponudili niz ustupaka u vezi reforme policije u BiH koji nisu nimalo jednostavni i stoga se u ovom entitetu očekuje da bi već sutra u Sarajevu mogao biti postignut kompromis o budućoj organizaciji policijskih snaga. Izjavio je ovo danas u Banjaluci premijer Republike Srpske, Milorad Dodik nakon sastanka sa američkim ambasadorom u BiH, Douglas-om McElhaney-jem precizirajući da ne očekuje bilo kakvo nametanje rješenja u ovoj oblasti. Dodik je još jednom ponovio da je opstanak policije Republike Srpske uslov za uspješnu reformu.

«Policija Republike Srpske kao organizacija koja pokriva čitavu Republiku Srpsku kao dio policijske strukture Bosne i Hercegovine, nešto što mi mislimo da možemo da prihvatimo i da prihvatimo jedan zakon na nivou BiH, strukturu budžeta koji bi odgovarao postojećem ustavno-pravnom sistemu. Slažemo se da se izvrši depolitizacija i potpuna profesionalizacija policijskih struktura.»

Američki ambasador, Douglas McElhaney nije želio da se precizno odredi o tome da li je prihvatljiva reforma policije koja bi podrazumijevala opstanak policije Republike Srpske, naglašavajući da je on u ovim pregovorima, ipak, samo posmatrač a da konačni sporazum treba da postignu domaći političari.

«Očigledno je da mi još nismo došli do dogovora koji bi kada bude postignut trebao biti u skladu sa evropskim principima što podrazumijeva jedan efikasan, policijski sistem, koji će djelovati bez političkog uplitanja. Ujedno, treba imati na umu da mora postojati neko na vrhu ko može govoriti u ime svih policijskih struktura u ovoj zemlji neovisno o tome da li se radi o Bošnjaku, Srbinu, Hrvatu ili pripadniku ostalih», poručio je McElhaney.

XS
SM
MD
LG