Linkovi

Na desetine mrtvih u eksploziji u vozu koji saobraća izmedju Pakistana i Indije


Sjedinjene Države i Evropska Unija osuđuju bombaški napad na voz u Indiji u kojem je ubijeno najmanje 66 osoba.

Bijela kuća je saopćila da cijeni liderstvo indijskog premijera Manmohana Singha i pakistanskog predsjednika Perveza Musharafa, i osudila je one koji nastoje potkopati napredak u odnosima između te dvije zemlje. Američka ambasada u New Delhiju je napad opisala kao namjeran čin terorizma, navodeći da je američka vlada šokirana i duboko ožalošćena gubitkom života.

Njemačka je napade opisala kao nepromišljen čin nasilja čiji je cilj narušiti mirovni proces između Indije i Pakistana.

Ministar u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Kim Howless je rekao da je šokiran devastirajućim gubitkom života, ponudivši vladama Pakistana i Indije bilo kakvu pomoć koja im je potrebna kako bi se počinioci doveli pred lice pravde.

U seriji eksplozija i požara koji je potom izbio, u Indiji je najmanje 66 osoba poginulo, a najmanje 50 ih ranjeno. Do eksplozija je došlo na vozu koji je išao iz Pakistana ka sjeveru Indije.

Preživjeli kažu da su dvije eksplozije izbile u dva vagona tzv Ekpresa Prijateljstva, u nedjelju navečer. Još dva neeksplodirana uredjaja, u dva kofera, kasnije su pronadjena na mjestu nesreće.

Vlasti kažu da su žrtve bile onemogućene da bježe iz vagona koji su se zapalili, jer su prozori imali rešetke. Medju žrtvama su i Indusi i Pakistanci, iako je najviše bilo Pakistanaca.

Indijski ministar unutrašnjih poslova Shivraj Patil je izjavio da je čin za cilj imao naškoditi mirovnom procesu izmedju Indije i Pakistanaca. Indijski premijer Manmohan Singh je izrazio žalost i bijes, i zakleo se da će odgovorne za napad dovesti pred lice pravde.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf je rekao da napad neće uspjeti sabotirati mirovni proces izmedju Indije i Pakistana, a ministar vanjskih poslova ove zemlje, Kurshid Kasuri, je izjavio da ga ovaj čin neće spriječiti da otputuje u Indiju, kako je planirao.

XS
SM
MD
LG