Linkovi

Demokrati traže put kojim bi ograničili ovlasti Bushu da vodi rat u Iraku


Dan nakon što su republikanci u američkom Snatu blokirali raspravu o neobavezujućoj rezoluciji kojom se izražava neslaganje sa planom predsjednika Busha o slanju dodatnih vojnika u Irak, Demokrate u Senatu najvaljuju mogućnost druge mjere kojom bi ograničili mogućnosti predsjednka Busha da vodi rat u Iraku

Nakon sedmicu dana duge debate i neuspjeha demokrata da pridobiju veći broj republikanaca kako bi i Senat izglasao neobavezujuću rezoluciju protivljenja planu predsjednika Busha o slanju dodatnih vojnika u Irak, koju je Zastupnički dom usvojio u petak, demokrate najavljuju mogućnost izmjene odluke kojom je Kongres 2002. odbrio predsjedniku Busha da ide u rat u Iraku.

To je, govoreći jučer za TV Fox, rekao predsjednik Senatskog komiteta za oružane snage, senator iz Michigena Carl Levin.

Kongres mu je praktično dozvolio da radi bilo šta i sada nas je duboko zaglibio u borbe u Iraku. Mislim da trebamo modificirati to odobrenje kako bi ograničili misiju američkih vojnika na podršku umjesto na borbene misije i to je znatno drukčije od ukidanja sredstava za finansiranje dodatnih vojnika u Iraku, rekao je Levin.

Takav plan podržao je i senator iz Delaware-a, Joe Biden, inače jedan od predsjedničkih kandidata na izborima 2008., koji vodi Senatski komitet za vanjske odnose.

Govoreći za CBS televiziju on se založio za povlačenje orginalnog odobrenja i ograničavanje ovlasti predsjednika. On tvrdi da je to neophodno kako bi se Bushu jasno stavilo do znanja da su američki vojnici otišli u Irak kako bi spriječili da al-Qaida preuzme kontrolu dijela teritorije, i da istreniraju iračke snage, a ne da se nadju u sred gradjanskog rata.

Medjutim, visoko rangirani republikanac u Bidenovom komitetu, senator iz Indiane Richard Lugar, misli da takva mjera kojom se ograničavaju ovlasti predsjednika kao vrhovnog oružanog zapovjednika da vodi rat nema izgleda da prodje u Senatu.

U medjuvremenu je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow upozorio ukoliko američke snage odu prije nego iračani budu sposobni da preuzmu brigu o sigurnosti i medjusobnom pomirenju, teroristi će osvojiti teritoriju za svoj trening u Iraku i pristup milionima dolara. On je rekao da to može destabilizirati Irak i štetiti američkom kredibilitetu na Srednjem Istoku, pozivajući Senat da ne uskraćuje fondove u sred nove operacije u Iraku.

Dan ranije, republikanski senator iz Nebraske, Chuck Hagel, protiveći se planu predsjednika Busha, je rekao da niko u Kongresu ne planira uskračivanje sredstava za operacije američkih vojnika u Iraku. Radi se o tome da li podržati finansiranje povećanja američke umješanosti u Irak. Senatori Chuck Hagel i Jack Reed su predsjednika Busha pozvali na više diplomatski pristup u rješavanju situacije u Iraku.

XS
SM
MD
LG