Linkovi

Suradnja BiH i Slovenije


U posjetu BiH, danas je doputovala visoka delegacija republike Slovenije, predvodjena slovenskim premijerom, Janezom Janšom. Domaćin visokim gostima iz Slovenije, bio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić.

Između dvije zemlje, potpisan je Sporazum o socijalnom osiguranju između dvije zemlje. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, izjavio je novinarima da bi realizacijom ovog sporazuma, trebalo da bude riješen problem više od 20 000 građana iz BiH, koji su radili u Sloveniji, gdje su ostvarili pravo na penziju. Svakako, nezaobilazna tema razgovora, bila je i stara devizna štednja bh građana u Ljubljanskoj banci.

Grupa građana, uglavnom vlasnika stare devizne štednje, okupila se jutros ispred zgrade institucija BiH na protestu koji su, organizirali Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH i Pokret mladih "Dosta".

Sudionici protesta zahtijevali su da predstavnici bh. vlasti u današnjim susretima s Janšom zatraže povrat stare devizne štednje, te ističu da će sve ostalo biti izdaja BiH.

Predsjedavajući Špirić, izjavio je da BiH želi da problem stare devizne štednje bude rješavan bilateralno, a da Slovenija želi ovaj problem rješavati sukcesijom. Janša je rekao da su, zbog centraliziranog monetarnog sistema bivše SFRJ, devize transportirane u Narodnu banku Jugoslavije, i onda distribuirane bivšim jugoslavenskim republikama.

On tvrdi da su novcem od devizne štednje kreditirana preduzeća u BiH,a da je zahvaljujući toj činjenici, otvoreno 7000 novih radnih mjesta. "Dogovorili smo se da bude osnažen rad ekspertskih timova, pa ćemo sačekati izvještaj, ističe Špirić.

XS
SM
MD
LG