Linkovi

Al Gore - Spasimo se!


Bivši američki podpredsjednik Al Gore, uz pratnju nekih holivudskih imena, je započeo kampanju pod nazivom Save Our Selves - Spasimo se. Prva slova tog poziva na Engleskom jeziku označavaju SOS. Akcija za cilj ima mobilizirati snage širom svijeta u borbi protiv promjene klime na zemlji, i onog što on i veliki dio naučne zajednice u svijetu tvrde da je globalno zagrijavanje.

Kampanja treba doseći do svakoga čovjeka na zemlji - barem je tako planirano - putem televizije, radija, interneta, ali i Live Earth-a , što je ime koncerta u trajanju od 24 sata koji će se održati u ovom cilju 7. jula, i okupiti zajedno više od 100 na svijetu najpopularnijih muzičkih imena.

Publika ovoga koncerta, kao i svi prihodi od njega, bit će, kažu organizatori osnova za novi, višegodišnji napor na globalnom nivou, da se svijet uspješnije bori sa, kako to rganizatori kažu, klimatskom krizom.

Ne treba medjutim zaboraviti da postoji cijela jedna struja u naučnoj zajednici, kako Sjedinjenih Država, tako i drugdje u svijetu, koja tvrda da se radi o normalnim promjenama na zemlji, koje se povijesno dogadjaju u odredjenim periodima, ma koliko dugim, i da je cijela stvar oko globalnog zagrijavanja i kako je čovjek ključni faktor u tome - naučno neutemeljena.

XS
SM
MD
LG