Linkovi

C. Rice - Svi se pripremamo da sprovedemo Ahtisarijev plan za Kosovo


Američka državna tajnica, Condoleezza Rice je pred odlazak na diplomatsku turneju na Srednji Istok kratko komentirala pitanje budućnosti Kosova.

Svi se pripremamo da sprovedemo u djelo medjunarodni plan koji je podnio Marti Ahtisaari, rekla je gospodja Rice, dodaujući da Ahtisaari to pokušava realizirati pregovorima sa svojim partnerima. Prema njenim riječima, svi shvataju da predstoji trnovit put dok Kosovo, u odnosu Srbiju, stiče drugačiji status. Mi želimo pružiti podršku vladi Kosova koja je u stanju zaštititi prava manjina, koja je sposobna provesti obnovu poslije teških godina nakon rata. Naravno, takodje želimo podržati i demokratsku Srbiju jer treba izbjeći da u ovoj posljednjoj fazi ujedinjenja Evrope, koje je zasnovano na demokratskim načelima, Kosovo eksplodira, izjavila je Condoleezza Rice.

U medjuvremenu je specijalni izaslanik UN-a za Kosovo, Marti Ahtisaari, izjavio da ne očekuje da se Beograd i Priština ikada slože o njegovom prijedlogu rješenja budućnosti Kosova. Govoreći u Briselu nakon susreta s generalnim tajnikom NATO saveza, Jaap de Hoop Schefferom, gospodin Ahtisari je rekao da jednostavno - ne vjeruje u čuda.

XS
SM
MD
LG