Linkovi

Gojko Janković osudjen na 34 godine zatvora


Gojko Janković, bivši vođa paravojne jedinice koja je djelovala u sklopu Fočanske brigade Vojske RS-a, proglašen je krivim po sedam od ukupno devet tačaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 34 godine. Presudom koju je danas izreklo Vijeće Suda Bosne i Hercegovine utvrđeno je kako je Gojko Janković od aprila 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu vođe paravojne grupe sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo na području opićne Foča, te njihovom zarobljavanju, ubijanju i seksualnom zlostavljanju.

Kako je saopćila predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Zorica Gogala, utvrđeno je kako je Janković počinio zločin protiv čovječnosti, odnosno sudjelovao u prisilnom preseljenju i zatvaranju, ubistvima, mučenjima, silovanjima i pomaganju u mučenju i silovanju.

Među žrtvama višestrukog silovanja bila je i dvanaestogodišnja djevojčica, a izmedju ostaloga, utvrđena je Jankovićeva odgovornost za komandovanje grupama vojnika koje su napale na bošnjačko stanovništvo u nekoliko fočanskih sela,koje je nakon hapšenja zatočeno u Brodu i logoru KPD Foča, te fizički i psihički zlostavljano.

XS
SM
MD
LG