Linkovi

Upozorenje ICG-a oko budućnosti BiH


Medjunardna grupa za krize podstiče EU da preuzme veću ulogu u održavanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. U izvještaju kojeg je ova grupa, čije je sjedište u Briselu, objavila danas se kaže da nove napetosti u narednim godinama mogu ugroziti budućnost BiH kao jedinstvene države i stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu.

James Lyon, expert ICG grupe i dobar poznavalac stanja u BiH i na Balkanu, ističe da je u BiH dosta postignuto u proteklih 11 godina, ali da je nacionalizam još uvijek snažno prisutan da bi medjunarodna zajednica mogla proglasiti pobjedu i povući se. Umjesto toga, kaže Lyon, vrijeme je da EU postane aktivno jezgro medjunaordnih napora u BiH.

U najnovijem izvještaju Medjunarodne grupe za krize, kaže se da još dosta toga treba biti uradjeno, uključujući ustavne promjene i policijsku reformu, kao i reforme u oblasti pravosudja, vojske i javnog informativnog sistema i obrazovanja. Izvještaj takodjer naglašava potrebu pune provedbe ranijih reformi.

U dokumentu se podsjeća da će sastanak Medjunarodnog vijeća za primjenu mira u BiH, kasnije ovog mjeseca, razmotriti buduću politiku u BiH.

XS
SM
MD
LG