Linkovi

Bush apelovao na Kongres da ne uskraćuje fondove za dodatne vojnike u Iraku


Predsjednik Bush je danas održao pres konferenciju, pozivajući Kongres da ne prekida fondove za povećavanjevojnika u Iraku.

Američki predsjednik je rekao da Kongres ima pravo izraziti svoje protivljenje njegovoj odluci, ali je dodao da ne želi da je neobavezujuća rezolucija Kongresa, bude pretovrena u obavezujuću, kojom bi se vojska u Iraku spriječila da obavi što joj je posao.

Govoreći o Iranu, gospodin Bush je rekao da ne zna jesu li lideri u Teheranu naredili snagama pod nazivom Quds - iz redova Revolucionarne garde - da šalju municiju i eksplozivna sredstva šiitskoj miliciji u Iraku; medjutim, kazao je američki predsjednik, to oružje je u Iraku, ono jest iz Irana, i škodi američkim trupama.

Bush je takodjer pohvalio sporazum postignut oko okončavanja nuklearnog programa Sjeverne Koreje; govoreći o Rusiji, Bush je rekao da Washington i Moskva mogu raditi na mnogim zajedničkim ciljevima, bez obzira na odredjena neslaganja.

Američki predsjednik je priznao da postoji neslaganje oko korištenja NATO-a i njegovih snaga, ali je dodao kako je pokušao uvjeriti Vladimira Putina da mlade demokracije na granicama Rusije predstavljaju prednost za Moskvu, a ne opasnost, jer te zemlje onda nemaju tendencije da se medjusobno bore.
Ovakve izjave američkog predsjednika dolaze nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik napao Sjedinjene Države zbog rasporedjivanja američkog raketnog sistema u Češkoj Republici.

XS
SM
MD
LG