Linkovi

Šokirana bosansko-hercegovačka zajednica u Salt Lake City-ju nastoji pomoći


Bosansko-hercegovačka zajednica u Salt Lake City-ju je šokirana, kao i cijeli grad i američka javnost neobjašnjivim nasiljem mladog izbjeglice iz BiH, koji je, iz do sada neobjašnjivih razloga i bez ikakvog do sada poznatog motiva, u trgovačkom centru ubio pet ljudi, prije nego je policija ubila njega.

Policija u Salt Lake City-ju je napadača identificirala kao 18-to godišnjeg imigranta iz BiH, Sulejmana Tolovića, čija se porodica doselila u Salt Lake City 1999. godine. Policija je identificirala pet žrtava od kojih je najmladja 15 godina. Njihova tijela su nadjena u raznim dijelovima trgovačkog centra, a prema izjavama svjedoka napadač je bio potpuno hladnokrvan i bez ikakvih emocija. Nosio je sačmaricu i pištolj, i veliki broj metaka. Nekoliko policajaca je na njega kasnije otvorilo vatru i ubilo ga.

Tetka ubijenog napadača Sulejmana Tolovića, identificirana kao Ajka Omerovic, govorila je reporterima koji opsjedaju kuću Tolovića, tražeći više detalja. Nije rekla mnogo, osim da je Sulejman Tolović bio dobar dječak, da živi sa majkom i sestrama, da je majka u kritičnom stanju, nakon nesreće koja ju je zadesila, da su kupili kuću prije oko 4 godine.

Bosanko-hercegovačka zajednica je šokirana, i iznenadjena, kaže podpredsjednik Američko-bosanskohercegovačkog udruženja, Edin Ćurić sa kojim smo danas razgovarali preko telefona. I, sutra će održati sastanak Glavnog odbora, kaže Mladen Marić, doksorašnji predsjednik Zajednice kako bi izrazili svoje saučešće i sagledali mogućnost bilo kakve pomoći porodicama žrtava.

U isto vrijeme, Konzorcij manjinskih grupa u Utah je izražavajući saučešće porodicama žrtava apelovao na veću pomoć izbjeglicama. Mi saučestvujemo i molimo porodice da nadju put oproštaja, rekla je Buba Ruth, iz konzorcijuma koji okuplja 26 različitih etničkih grupa. Bolja zdravstvena zaštita, i druge vrste pomoći mogli bi pomoći u prevenciji sličnih slučajeva.

Mi smo došli u Utah da postanemo Amerikanci, umjesto toga smo izolovani i preplašeni, kaže gospodja Buba, takodjer imigrant sa Balkana.

XS
SM
MD
LG