Linkovi

Zabrinutost učešćem demonstranata izvan Kosova


Zvaničnici UN-a na Kosovu su izrazili zabrinutost zbog učešća osoba izvan Kosova na krvavim demonstracijama u subotu u kojima je dvoje ljudi izgubilo život.

Zamjenik UN-ovog administratora za Kosovo, Steven Schook je obećao da će obaviti temeljitu istragu demonstracija u Prištini i reagovanja policije i zvaničnika UN-a.

On nije identificirao zemlju iz koje su došli inostrani demonstranti, ali medijski izvještaji sa Kosova ukazuje da su iz Makedonije.

Iz medjunarodne policije su saopćili da su žrtve pogodjne gumenim mecima kada je policija nastojala zaustaviti nekoliko hiljada demonstranata, koji su probili sigurnosne linije izvan kosovskog parlamenta.

Demonstranti, etnički kosovski Albanac su protestirali protiv prijedloga izaslanika UN-a za Kosovo, Martti Ahtisaarija, zahtijevajući neovisnost Kosova bez daljnjih pregovora.

U medjuvremenu, policija u Srbiji je izdala nalog za hapšenjem bivšeg zapovjednika elitne policijske jedinice povezane sa ratnim zločinima na Kosovu 1999. godine.

Sudija Suda za ratne zločine u Beogradu, Vesko Krstajić je danas rekao da je riječ o Goranu Radosavljeviću, i da je nalog za njegovim hapšenjem izdat nakon što se nije pojavio na sudjenju dvojici srbijanskih komandosa povezanih sa ubijanjem etničkih Albanaca na Kosovu.

Radosavljević, takodjer poznat kao Guri, je zapovjedao spcijalnom jedinicom čiji su pripadnici optuženi za ubistvo trojice Amerikanaca albanskog porijekla, braće Bytyqi, koji su se vratili na Kosovo 1999. da bi pomogli svojim sunarodnicima u borbi protiv srbijanskih snaga. Njihova tijela su otkrivena dvije godine kasnije u masovnoj grobnici na istoku Srbije sa ostalim pogubljenim etničkim Albancima.

Srbijanska agencija vijesti Beta je izvjestila da je nalog za hapšenjem izdat još u decembru. Beta navodi riječi Radosavljevićevog advokata, koji kaže da je njegov klijent u to vrijeme bio na poslovnom putu u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG