Linkovi

Policija RS u potrazi za osobama koje pomažu haške optuženike


Pripadnici policije Republike Srpske pretresli su danas u Banjaluci prostorije NLB Razvojne banke i kuću direktora ove banke Radovana Bajića zbog sumnji u njegovu povezanost sa osobama koje pomažu haškog optuženika Stojana Župlajanina.

Pretres je izvršen po nalogu Suda B i H a u ovoj akciji je izuzeta tehnička oprema sa određenom dokumentacijom,potvrdila je portparol MUP-a Republike Srpske,Tamara Despenić.Direktor NLB Razvojne banke,Radovan Bajić je saopštio nakon pretresa da je predmet interesovanja istražih organa,koji su postupali korektno,bio kredit od 300 hiljada konvertibilnih maraka koji je 2004.godine dodijeljen sinu Stojana Župljanina.

Haški Tribunal traži Župljanina po optužbama za genocid, zločin protiv čovječnosti, i kršenje zakona i običaja ratovanja. Stojan Župljanin se nalazi na haškoj listi najtraženijih već više od 10 godina. Glasnogovornica policije u Banjoj Luci je takodjer rekla da vlasti planiraju slične racije protiv drugih osumnjičenika za pružanje podrške haškim bjeguncima.

XS
SM
MD
LG